Satu tinjauan di seluruh negara yang dijalankan dalam larian Hari Kebangsaan 2017 telah mendedahkan bahawa majoriti besar bangga menjadi rakyat Malaysia.

Dalam kajian itu, yang dijalankan oleh KAJIDATA komersial dan sosial kecerdasan, 98.3% daripada 1,041 pengundi berdaftar yang ditinjau menyatakan “Saya bangga menjadi rakyat Malaysia”, peningkatan 3% berbanding dengan penemuan tahun lepas.

Penasihat KAJIDATA Prof Syed Arabi Idid memberitahu Bernama kajian yang sama, yang dijalankan dari 10 hingga 18 Julai, juga mendedahkan semangat patriotik yang kuat di kalangan rakyat Malaysia, dengan 80.2% merayakan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos setiap tahun, tarikh mereka dianggap bertuah dan agak bermakna mereka.

Syed Arabi, bekas rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, berkata tinjauan itu juga mendapati rakyat Malaysia sedar bahawa perpaduan adalah antara blok bangunan penting negara.

Sementara itu, 85.9% responden berkata Rukun Negara boleh menjadi prinsip panduan dalam mempromosikan dan memupuk perpaduan di negara ini.

Hampir 80% daripada mereka yang ditinjau berkata mereka tidak akan berhijrah ke negara lain tanpa mengira keadaan semasa di negara ini dengan hanya 12.2% yang menunjukkan hasrat mereka untuk berhijrah.

Ditubuhkan pada tahun 2015, misi KAJIDATA (www.kajidata.com) adalah untuk memperoleh dan mentafsir data selain juga menilai pandangan.

Responden dipilih berdasarkan persampelan secara bersiri mengikut kesetiaan etnik, jantina, umur, negara dan kebangsaan untuk menggambarkan pendapat umum mengenai isu semasa dengan ketepatan yang lebih tinggi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here