Image via CNET

APPLE hadir dengan keluaran terbaru MacBook Pro yang merupakan paling nipis dan paling cepat dari segi kelajuan OS pernah dikeluarkan oleh gergasi teknologi.

Komputer riba itu juga telah direka dengan bar sentuh OLED disesuaikan di bahagian atas papan kekunci, dengan harapan untuk menyingkirkan terus paparan skrin sentuh .

Sebagai sebahagian daripada pendekatan inovatif,  semua MacBook Pro yang dihasilkan mempunyai ciri-ciri istimewa dengan beberapa perubahan drastik. Ini bermakna tidak ada lagi port untuk USB 3, HDMI, Kad SD atau penyambung MagSafe Apple, dengan syarikat teknologi memilih pelabuhan empat USB Type-C.

Bukan sahaja USB Type-C membolehkan komputer riba untuk menjadi lebih nipis, tetapi ia bakal menjadi penanda aras industri generasi akan datang kerana ia menawarkan kelajuan ultra dalam pemindahan data, peranti mengecas dan output video.

Image via Apple
Image via Apple

Ini membuktikan Apple masih lagi dalam konteks pemikiran ke hadapan tetapi ia memberi kesan yang besar kepada pengguna yang perlu membeli “adapter” untuk menggunakan MacBook Pro baru dengan berkesan.

Dengan tiada port HDMI pada komputer riba yang baru, adapter lain yang diperlukan untuk menyambung MacBook anda ke skrin televisyen.

“USB-C Digital AV Multiport Adapter membolehkan anda menyambung MacBook anda dengan port USB-C atau MacBook Pro dengan Thunderbolt 3 (USB-C) pelabuhan untuk paparan HDMI, di samping menyambungkan peranti USB standard dan kabel USB-C mengecas , ” menurut kenyataan Apple.

Pengeluaran Macbook Pro yang baru dilengkapi dengan fungsi Touch Bar dianggap satu revolusi inovasi Apple dalam teknologi komputer riba. Walaupun baru-baru ini Microsoft telah melancarkan produk Microsoft Surface Studio yang mendapat respon baik dari umum, revolusi teknologi Apple masih lagi mendapat perhatian. Namun, Tim Cook perlu mencontohi pendekatan inovasi Microsoft yang lebih ke hadapan bagi menghadapi persaingan sengit dalam bidang ini.

Macbook Pro masih lagi berada di kelas yang tersendiri berbanding produk yang lain. Walaubagaimanapun, dengan harga RM 8,000 bagi satu unit Macbook ini, anda akan berfikir 100 kali untuk membeli. Menabung setahun belum tentu boleh beli. Adakah ia berbaloi?

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here