Kerajaan DAP Pulau Pinang yang dipimpin Setiausaha Agung parti berkenaan, Lim Guan Eng secara berterusan melemparkan fitnah dan dakwaan tidak benar terhadap Kerajaan Persekutuan. Malah percubaan beliau itu dilihat sebagai satu usaha terdesak untuk mengelirukan rakyat di samping menanam rasa benci terhadap BN. Siri fitnah ini dilihat semakin berleluasa menjelang pilihan raya umum ke-14 selepas beberapa percubaan sebelum ini dilihat tidak dipedulikan rakyat yang semakin jelas dengan pembohongan pembangkang yang diketuai DAP.

Terbaru Guan Eng tanpa segan mendakwa Kerajaan Persekutuan tidak memberikan peruntukan mencukupi kepada Pulau Pinang untuk membangunkan negeri berkenaan. Guan Eng jelas cuba melihatkan kepada rakyat bahawa Pulau Pinang dianaktirikan oleh BN. Namun hakikatnya tidak begitu, Guan Eng menyembunyikan fakta sebenar dan cuba memberi gambaran salah tentang usaha dan peranan aktif yang dimainkan Kerajaan Persekutuan di Pulau Pinang.

Berdasarkan fakta sebenar, sejak tahun 2006, Kerajaan Persekutuan telah melabur lebih RM2.8 bilion untuk lebih 20 projek berskala besar di Pulau Pinang termasuk projek pencegahan banjir di negeri berkenaan. Dalam bidang kesihatan pula, warga Pulau Pinang telah mendapat manfaat perkhidmatan kesihatan melalui peruntukan RM1.4 bilion yang telah disalurkan oleh Kerajaan Persekutuan tanpa mengira fahaman politik dan ideologi. Malah peruntukan ini diberikan untuk manfaat keseluruhan penduduk Pulau Pinang.

Guan Eng yang dilihat setiap hari memperkecil bantuan BR1M secara tidak sedar telah meniru kaedah pemberian BR1M melalui program bantuan yang dinamakan sebagai kad I-Love-Penang bernilai RM300 untuk satu keluarga. Justeru, pelbagai modal politik murahan dikeluarkan Guan Eng dalam setiap siri ceramah beliau. Ini termasuk memperkecil peranan Kerajaan Persekutuan dan meletakkan dirinya sebagai mangsa politik, demi meraih simpati rakyat.

Dalam perkembangan semasa ceramah sempena 10 tahun pentadbiran PH di Pulau Pinang baru-baru ini, Guan Eng mengisi ucapannya dengan retorik murahan termasuk hanya menyentuh perkara-perkara yang enak di dengar, tetapi tidak berani untuk mengakui kelemahan dalam pentadbirannya. Guan Eng juga menjadikan program-program bantuan Kerajaan Pusat sebagai sasaran serangan, walaupun semua program-program berkenaan sudah terbukti memberikan faedah besar kepada rakyat.

Gaya politik Guan Eng kini semakin tidak menentu kerana Pulau Pinang bakal memberi pengajaran besar kepadanya dalam pilihan raya umum akan datang. Undi terhadap DAP dijangka akan beralih arah kerana rakyat sudah bijak mengetahui helah politik DAP yang mengabaikan rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here