Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) hari ini menafikan bahawa ia telah mendedahkan maklumat mengenai penyiasatan ke atas anak-anak pengerusi Pakatan Harapan Dr Mahathir Mohamad, yang menegaskan bahawa ia adalah orang yang berkaitan dengan keluarga yang telah mendedahkan berita mengenai serbuan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Sabin Samitah berkata LHDN tidak pernah membuat sebarang pengumuman bahawa ia sedang menyiasat sama ada Mahathir atau anaknya.

Beliau berkata LHDN terikat dengan undang-undang dan tidak dapat mendedahkan apa-apa maklumat mengenai pembayar cukai yang disiasatnya melainkan perkara itu telah diteruskan ke mahkamah.

“Berita itu bukan dari kami, mereka adalah orang yang memecahkan berita itu, bukan LHDN,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat LHDN di Cyberjaya.
Apabila dipersoalkan, beliau juga menafikan bahawa siasatan itu bermotivasi politik.
“Tidak, tidak ada campurtangan politik,” katanya.

“Bagaimanakah saya patut membenarkannya jika pegawai saya hanya pergi dan menyerang mana-mana syarikat yang tidak mempunyai masalah cukai?”

Menurut Sabin, sebarang penyiasatan atau audit yang dijalankan oleh LHDN pada individu atau syarikat adalah berdasarkan analisis risiko terperinci. Jika tidak, beliau berkata, LHDN boleh menghadapi tindakan undang-undang.

Beliau berkata ketiga-tiga anak lelaki Mahathir, Mokhzani Mahathir, Mirzan Mahathir dan Mukhriz Mahathir, telah disiasat sebagai audit dan pemeriksaan tidak dijalankan pada satu syarikat atau bahagian sahaja.

“Pada masa ini, apabila kita melakukan audit dan siasatan, kita akan menyiasat keseluruhan kumpulan,” katanya.

Pada 8 Ogos, LHDN telah melakukan serbuan terhadap Kencana Capital Sdn Bhd, Opcom Holdings Berhad dan Crescent Capital Sdn Bhd, syarikat-syarikat tiga anak lelaki Mahathir.
Mokhzani adalah pemilik tunggal Kencana Capital. Beliau juga disenaraikan sebagai pengerusi dan ketua pegawai eksekutif Opcom.

Sebaliknya, Mukhriz disebut sebagai “pemegang saham utama syarikat”.

Sementara itu, anak sulung Mahathir Mirzan, yang memegang MBA dari sekolah perniagaan utama Wharton, disenaraikan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Crescent Capital, yang merupakan syarikat pemegangan pelaburan dan penasihat kewangan.

Berikutan serbuan itu, Mahathir berkata perdana menteri dan keluarganya harus turut sama dengan serangan.

“Saya fikir kita harus melakukan serangan ini lebih kerap dan kita juga harus menundukkan Najib (Razak), keluarganya, isterinya, anaknya dan menantunya untuk melakukan serbuan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here