Laman

PETALING JAYA: Spekulasi bahawa pilihan raya umum akan diadakan pada tahun ini menjadi hangat selepas pemberita merujuk pada laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang seolah-olah mengesahkan ramalan tersebut.

Halaman web yang di atas laman web SPR (www.spr.gov.my), sepatutnya memaparkan keputusan terperinci bagi setiap kawasan Parlimen pada pilihan raya umum lepas.

Walau bagaimanapun, tajuk yang berbunyi: Keputusan Pilihan Raya Umum Parlimen Negeri Bagi Tahun 2017 (Pilihan Raya Umum Keputusan untuk Kerusi Parlimen di setiap Negeri untuk 2017).

Ia tidak pasti sama ada ini adalah satu kesilapan atau satu petunjuk bahawa pilihan raya umum akan diadakan tahun ini. Percubaan untuk menghubungi SPR untuk mendapatkan penjelasan yang tidak berjaya.

Pilihan raya umum lepas diadakan pada 5 Mei 2013, manakala mesyuarat pertama sesi pertama Parlimen ke-13 telah diadakan pada 24 Jun 2013.

Ini bermakna Parlimen ke-13 secara automatik akan larut pada 24 Jun, 2018, jika tidak ada usaha untuk membubarkan sebelum itu.

Lanjutan daripada itu, pilihan raya umum ke-14 mesti diadakan 24 Ogos 2018 (dalam masa 60 hari).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here