Teksi NGV
Foto oleh Reuters

Kekurangan bekalan gas asli sejak beberapa hari lalu, telah menyukarkan pemandu teksi NGV yang bergantung kepada gas asli untuk menggerakkan kenderaan mereka.

Mereka masih berharap keadaan akan kembali normal di dalam masa terdekat ini.

Seorang pemandu mengeluh bagaimana dia terpaksa pergi lebih 50km dari Cyberjaya ke Batu Caves mencari stesen NGV.

“Ia murah dan mengimbangi kos saya semasa mengendalikan teksi,” kata Nordin Idrus.

Penutupan stesen NGV telah meninggalkan pemandu teksi berusia 60 tahun itu bingung tentang di mana untuk mendapatkan sumber bekalan seterusnya.

Nordin meninggalkan rumah pada pukul 10 pagi untuk mencari stesen NGV tetapi semua cawangan Petronas telah ditutup untuk penyelenggaraan, memaksa dia untuk memandu jauh ke Kuala Lumpur.

Sambil mengakui dia juga menggunakan petrol, Nordin berkata ia adalah bahan api simpanan kerana ia adalah lebih mahal untuk digunakan pada teksi.

“Saya mencari stesen untuk mengisi bahan bakar NGV di Cyberjaya dan Putrajaya, tetapi ianya telah ditutup untuk penyelenggaraan dan menaik taraf,” katanya apabila dia akhirnya sampai ke stesen Petronas di Batu Caves.

“Ia adalah kali ketiga saya telah memandu setakat ini hanya untuk mengisi semula bahan api teksi saya dan ia menjejaskan perniagaan saya kerana separuh daripada hari saya adalah untuk tujuan itu.”

Wong Jun Yang, 46, yang telah memandu teksi sejak sembilan tahun lalu, berkata ia adalah kali pertama beliau telah mengalami masalah kekurangan gas asli.

“Saya telah menunggu lebih daripada satu jam untuk mengisi gas di tangki teksi saya. Saya tidak tahu berapa lama lagi ia akan mengambil masa sebelum mereka boleh menyelesaikan isu ini, “katanya.

“Pada akhir hari, kita Pemandu Teksi masih perlu membayar caj sewa bulanan antara RM45 ke RM52 termasuk GST.”

Ahmad Nasir Mahmood, 61, berkata penutupan stesen NGV Petronas di Lembah Klang adalah tidak masuk akal.

“Kawan-kawan memberitahu saya hanya dua stesen minyak beroperasi sepenuhnya – satu di Km6.4 Jalan Ipoh, berhampiran depot tentera Batu Cantonment, dan satu lagi di pinggir bandar baru Bandar Sunway di Batu Caves,” katanya.

“Perniagaan semakin merosot dan kini kita perlu menghadapi masalah ini. Mengapa tiada notis mengenai penyelenggaraan? ”

Raja Rajendran, 49, yang telah memandu teksi sejak tujuh tahun yang lalu, telah terkejut oleh penutupan kemudahan NGV.

“Adalah tidak adil kami tidak dimaklumkan,” katanya.

Beliau berkata, pada hari yang sibuk, tangki gas teksi itu perlu diisi semula tiga kali, mencerminkan bagaimana perniagaan yang baik adalah untuk hari tersebut.

“Sebelum ini, tidak ada masalah mencari stesen NGV, tetapi kini kita terpaksa bergantung kepada tips dari rakan-rakan pemandu teksi di mana untuk mendapatkan gas.”

Sebelum penutupan 67 stesen NGV di Lembah Klang pada hujung minggu lepas, bekalan gas asli kenderaan boleh didapati di Jalan Kepong (Carrefour), Kepong Baru (Jinjang Selatan), Jalan Ipoh (Brem Mall), Cheras (Jalan Kuari dan Taman Megah), Jalan Cochrane, Bangsar (Jalan Maarof), Sungai Way dan Kelana Jaya (SS4).

Kini, pemandu teksi hanya mampu untuk mendapatkan gas di Batu Caves dan Jalan Ipoh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here