Kod QR Twitter

Kod QR Twitter, walaupun ia tidak mungkin menjadi langkah strategik utama yang menjamin Twitter mempunyai berjuta-juta pengikut baru, tapi ia amat diperlukan. Pihak pemaju aplikasi ini melihat adanya keperluan untuk menambah fungsi kod QR bagi membina perkhidmatan media sosial yang sempurna.

Profil dengan kod QR Twitter melengkapkan lagi gambar profil pada akaun seseorang. Ia mampu membantu untuk mempromosikan akaun anda sendiri dan membuat ia lebih mudah untuk diikuti (follow) pengguna lain.

Pada masa ini, perkhidmatan ini telah dilancarkan untuk pengguna pada peranti IOS dan Android. Pengguna iPhone boleh merebut kod unik mereka dengan mengetik ikon gear di aplikasi dan memilih “kod QR” daripada senarai drop-down. Dengan kod anda pada skrin, hanya sentuh anak panah kanan untuk membawa lebih banyak pilihan, termasuk “simpan foto” sebagai langkah pertama untuk menggantikan profil Twitter semasa anda, dan anda boleh “tweet foto” untuk menghantarnya kepada pengikut anda, atau “berkongsi “melalui perkhidmatan lain seperti aplikasi mesej atau e-mel.

Apabila anda mengetik butang kod QR dalam senarai drop-down, anda juga akan melihat butang “imbas QR” pada skrin, di mana ia kemudiannya akan membuka kamera anda supaya anda boleh mengimbas kod pengguna lain. Apabila anda berbuat demikian, profil pengguna tersebut akan muncul di paparan dan anda akan diminta untuk mengesahkan bahawa anda mahu untuk mengikuti mereka.Pada Android, anda boleh mencari fungsi yang melalui menu slaid keluar di sebelah kiri paparan atau dengan mengetik pada bahagian yang betul pada halaman profil anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai kod Twitter QR anda sendiri, anda boleh meletakkannya di mana-mana sahaja yang anda suka, termasuk bukan sahaja di laman Twitter anda, tetapi juga pada kad perniagaan atau dokumen fizikal yang lain jika anda mahu.

Langkah terbaru ini adalah salah satu daripada langkah yang diambil Twitter dengan harapan ia akan membantu untuk merangsang pertumbuhan pengguna. Ia kini mempunyai 317 juta pengguna aktif setiap bulan, walaupun kadar pertumbuhannya tidak lagi berlipat kali ganda berbanding perkhidmatan media sosial lain seperti Instagram dan Snapchat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here