Veteran DAP Lim Kit Siang takut bahawa lawatan Najib Razak ke Amerika Syarikat menjumpai Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump bulan depan boleh membuktikan bahawa Kit Siang salah kerana sebenarnya Perdana Menteri tidak dikehendaki oleh Jabatan Kehakiman AS (DoJ).

Menteri Salleh Said Keruak berkata pembangkang telah menyebarkan fitnah mendakwa AS akan menangkap Najib menegenai 1MDB.

Menulis di blognya hari ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia (MCMC) berkata Lim telah menghantar surat terbuka kepada semua anggota kabinet yang meminta untuk membatalkan mesyuarat antara Najib dan Presiden AS Donald Trump pada 12 Sept nanti.

Lim mendakwa kunjungan itu akan membawa lebih banyak rasa malu kepada negara kerana Najib tidak membuang dirinya dengan tuduhan rasuah seperti yang dinyatakan oleh DoJ.

DoJ telah mendakwa bahawa seorang pegawai Malaysia yang tidak di namakan, telah menjadi penerima AS $ 731 juta (RM3.1 bilion pada masa ini), yang didakwa disalahgunakan dari 1MDB.

Salleh berkata kenyataan itu dijangka dari seorang pemula politik tetapi bukan dari orang yang bermegah dalam politik selama lebih daripada 50 tahun.

“The ‘Open Letter’ adalah experimen pelink oleh Kit Siang. Ia sangat amatur.

“Adalah jelas bahawa Kit Siang dengan berani cuba mengalihkan perhatian daripada keputusan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai skandal forex Bank Negara lebih 25 tahun yang lalu, yang telah merosakkan Tun Dr Mahathir Mohamad,” kata Salleh .

Pada dasarnya, Salleh berkata Lim menegaskan bahawa Najib tidak boleh melawat Trump sehingga dia selesai dari semua dakwaan yang dikaitkan dengan 1MDB.

“Tuduhan apa? AS tidak pernah membuat sebarang tuduhan terhadap Najib.

“Mahathir yang membuat dakwaan tersebut.

“Kenyataan Kit Siang tidak mempunyai sebarang logik dan akal dan tidak sepatutnya seseorang yang sepatutnya menjadi ahli politik veteran,” kata Salleh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here