Kim Swee
Image via The Star

PETALING JAYA: Bahang kepanasan kian terasa dan kini ia terarah kepada pasukan bola sepak negara.

Dari minggu depan dan seterusnya, jurulatih kebangsaan, Datuk Ong Kim Swee akan mengadakan sesi latihan pada pukul 3:00 petang dan bukannya pada pukul 5.00 petang seperti biasa.

Ini adalah untuk membolehkan pemain membiasakan diri dengan keadaan di Myanmar di mana jadual pertandingan Piala AFF Suzuki akan bermula jam 3.00 petang pada 19 hingga 26 November 2016.

Bermain dalam Kumpulan A di Stadium Thuwanna di Yangon, Malaysia menghadapi Kemboja (20 Nov), Vietnam (23 Nov) dan Myanmar (26 Nov). Hanya perlawanan menentang Myanmar adalah pada pukul 6 petang.

Menurut Kim Swee: “Para pemain akan mempunyai masa untuk berehat pada tengah hari sebelum berlatih di bawah terik matahari. Kita tidak mahu mengambil sebarang risiko. Saya mahu pemain membiasakan diri dengan masa perlawanan yang luar biasa.

“Haba ┬áboleh memainkan peranan dalam prestasi pasukan. Jadi, adalah penting kita mengambil semua langkah berjaga-jaga untuk melengkapkan diri kita bermain di bawah jangkaan itu. “

Bekas pemain tengah antarabangsa berkata walaupun perlawanan pemanas badan terakhir menentang Papua New Guinea pada 14 Nov ini di Stadium Shah Alam, ia tetap akan bermula pada pukul 3 petang.

Kim Swee akan membawa pasukannya ke Port Dickson pada hari Rabu untuk tiga hari kem bina semangat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here