letupan bom movida

PETALING JAYA, 7 Nov — Mahkamah Majistret hari ini memindahkan kes letupan bom Movida yang berlaku beberapa bulan lepas.¬†Dua lelaki menghadapi pertuduhan melakukan perbuatan pengganas dengan meletupkan bom tangan di sebuah pusat hiburan di Puchong Jun lalu ke Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Majistret Zaki Asyraf Zubir membuat keputusan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Fazeedah Faik memaklumkan pihak pendakwaan telah mendapat keizinan bagi memindahkan kes itu.

Pada 10 Okt lalu, Imam Wahyudin Karjono, 20, seorang penganggur dan Jonius Ondie @ Jahali, 24, operator kilang didakwa bersama-sama melakukan perbuatan pengganas dengan cara membaling dan meletupkan bom tangan menggunakan fius level jenis ‘Fuze M213’ sehingga menyebabkan kecederaan terhadap lapan mangsa.

Perbuatan itu, yang didakwa dilakukan dengan niat untuk melanjutkan suatu perjuangan ideologi dan mengugut orang awam di Malaysia, berlaku di pusat hiburan Movida Boulevard Sdn Bhd, Lot G2 & G3, Tingkat Bawah, IOI Boulevard, Jalan Kenari 5, Bandar Puchong Jaya, Puchong, pada 2 pagi, 28 Jun lepas.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 130C(1)(b) Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Imam Wahyudin turut didakwa atas satu lagi pertuduhan iaitu memberi sokongan kepada berlakunya perbuatan pengganas yang melibatkan penggunaan bahan letupan melalui aplikasi Telegram miliknya.

Lelaki yang berasal dari Puchong, Selangor itu didakwa melakukan kesalahan tersebut di C-4-19, Blok Cempaka, Jalan Indah 1, Puchong di sini antara 25 Mac dan 28 Jun lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 130J(1)(b) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara seumur hidup atau penjara tidak melebihi 30 tahun atau denda dan boleh dirampas mana-mana harta yang telah digunakan atau diniatkan untuk digunakan untuk kesalahan itu, jika sabit kesalahan.

Bagi kes itu, pihak pendakwaan belum mendapat keizinan untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Tinggi.

Mahkamah menetapkan 7 Dis untuk sebutan semula kes itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here