Kerjasama
Image via Mole.com

PUCHONG: Anwar Ibrahim tidak mempunyai sebarang masalah kerjasama dengan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, ianya lebih kepada konsensus bersama.

Dalam mengulas laporan Reuters yang mendakwa Anwar dan Mahathir telah bekerjasama terhadap bagi menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, ahli PKR, Badrul Hisham Shaharin berkata  langkah itu adalah “idealistik” kerana Anwar hanya mahu membawa pembaharuan kepada negara.

“Anwar adalah orang hati yang besar. Selepas beliau dibebaskan dari penjara, beliau mengumumkan bahawa dia memaafkan Mahathir dan semua konspirator yang memenjarakannya. ”

Walau bagaimanapun, Badrul, yang lebih dikenali sebagai Chegubard berkata, Mahathir masih terus menyerang Anwar.

Chegubard berkata hanya beberapa bulan yang lalu, ketika Mahathir berada di tengah-tengah berlawan Najib, beliau terus menyerang Anwar.

“Mahathir memberitahu media Australia bahawa Anwar tidak layak menjadi Perdana Menteri kerana beliau tidak mempunyai  moral yang diperlukan.

“Baru-baru ini, Mahathir juga berkata Anwar tidak layak untuk menjadi Perdana Menteri kerana beliau sudah terlalu tua.

“Ia seolah-olah Mahathir masih sombong dan egois, jadi persoalannya ialah sama ada Mahathir boleh bekerja dengan Anwar” katanya sambil menyifatkan laporan Reuters itu sebagai “idealistik”.

Chegubard berkata kekuatan dalam melawan Barisan Nasional (BN) bergantung kepada pergerakan reformasi pro-Anwar.

“Bolehkah mereka bekerja dengan Mahathir apabila beliau tidak akan mengaku kesilapannya dan memohon maaf kepada Anwar, dan dia terus menyerang Anwar?

“Saya tidak fikir begitu,” katanya.

Anwar berkata terdapat “sebab” untuk pembangkang untuk bekerjasama dengan sesiapa sahaja yang komited kepada agenda yang menolak pembaharuan, demokrasi dan hak-hak rakyat.

Anwar, anak didik Mahathir, pertama kali dipenjarakan pada akhir 1990-an atas tuduhan liwat dan rasuah, selepas beliau dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri oleh Mahathir.

Anwar berkata beliau bersedia untuk menghadap ke dekad darah yang tidak baik dia telah diberikan dengan bekas bosnya jika ia bermakna memberi kuasa kepada rakyat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here