Kerajaan masih menanggung kos perubatan para pekerja dan tanggungan mereka, pesara persekutuan dan pesakit yang kurang mampu mendapatkan rawatan di Institut Jantung Negara (IJN), kata Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Seri Dr Chen Chaw Min.

Walau bagaimanapun, katanya, mereka perlu memenuhi syarat-syarat tertentu untuk dapat menikmati kemudahan tersebut.

Salah satu syarat, katanya, mereka perlu mendapatkan surat rujukan daripada pakar di mana-mana hospital atau klinik kerajaan sahaja.

“Kerajaan masih menanggung kos perubatan pegawai-pegawai kerajaan persekutuan dan tanggungan mereka (terdiri daripada suami isteri, kanak-kanak di bawah umur 18 dan 21 orang yang masih belajar, dan ibu bapa), pesara dan pesakit yang kurang berkemampuan untuk mendapatkan rawatan di IJN,” katanya dalam Satu kenyataan di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai tindak balas terhadap maklumat yang dibuat melalui media sosial bahawa kerajaan persekutuan tidak lagi menanggung perbelanjaan perubatan penjawat awam yang mencari rawatan di IJN.

Kerajaan, katanya, komited dalam memberikan perkhidmatan kesihatan terbaik kepada rakyat dan membelanjakan RM435.65 juta untuk menanggung kos rawatan tanggungan di IJN tahun lepas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here