Projek Penambakan Pulau Pinang yang dicadangkan untuk menjejaskan kira-kira 1,500 nelayan menunjukkan bahawa dasar kerajaan negeri DAP yang dipimpin oleh DAP gagal mempertimbangkan kepentingan rakyat.

Ketua Bahagian Umno Balik Pulau, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata, kerajaan negeri seharusnya meletakkan faktor lain sebagai keutamaan mereka. Dia tidak menjelaskan apa faktornya.

“Jelas sekali kerajaan Pulau Pinang tidak peka terhadap keperluan rakyat dan tidak mampu melakukan perancangan yang baik.

“Sekiranya kepentingan rakyat menjadi pusat, pasti mereka (kerajaan Pulau Pinang) tidak akan mempertimbangkan projek penambakan itu. Walau bagaimanapun, apabila mereka mengumumkan projek itu, ia menunjukkan bahawa mereka mempunyai matlamat yang berbeza.

“Ini sangat berbeza dengan pengalaman Barisan Nasional apabila ia mentadbir Pulau Pinang. Kami meletakkan kepentingan dan masa depan semua sebagai matlamat utama kami. Oleh itu, cadangan seperti ini tidak diketahui, “katanya hari ini.
Dr Hilmi, yang juga anggota Parlimen Balik Pulau dan timbalan menteri kesihatan, menggesa kerajaan negeri supaya lebih sensitif dalam menjalankan negeri dan tidak bertindak mengikut “kepalsuan dan kepuasan” mereka sendiri.

Dr Hilmi, semasa “Kenduri Rakyat” di Balik Pulau semalam, merungut kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengenai bagaimana projek penambakan itu akan menjejaskan kehidupan 1,500 nelayan yang tinggal di pantai barat daya pulau itu.

Najib semalam berkata Kerajaan Persekutuan tidak akan meluluskan projek penambakan yang dicadangkan itu jika ia tidak mesra alam dan akan mendatangkan kesan negatif kepada rakyat.

Dr Hilmi berkata Umno Balik Pulau dan orang-orang di bahagian barat daya pulau itu berterima kasih kepada perdana menteri atas pendiriannya mengenai isu itu.

“Komitmen dan ketegasannya (Najib) sangat bermakna, terutamanya kepada para nelayan dan keluarganya, yang bergantung kepada laut untuk hidup.

“Perdana Menteri sendiri mengetahui bahawa zon yang disasarkan untuk penambakan oleh kerajaan Pulau Pinang adalah kaya dengan kehidupan marin, dan (projek penambakan yang dicadangkan) akan mempunyai kesan negatif jangka panjang,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa rakyat Balik Pulau tidak menentang pembangunan atau perancangan yang baik.

“Bagaimanapun, jika ia mempunyai kesan buruk dan ‘membuang pasir ke dalam pendapatan rakyat’, tidak ada alasan untuk pembangunan seperti itu diteruskan.

“Bayangkan kerosakan projek penambakan itu boleh membawa ke kawasan itu. Ia tidak masuk akal dan tidak boleh dipertimbangkan, “katanya.

Kerajaan negeri mencadangkan projek penambakan itu, yang terletak di pantai barat daya pulau Pulau Pinang, sebagai satu cara untuk membiayai Rancangan Induk Pengangkutan Jalan (PTMP) yang sangat ambisius.

Kapal seluas 1,821 hektar yang akan ditebus akan melihat penciptaan tiga pulau buatan manusia.

Projek PTMP RM46 bilion dicadangkan sebagai satu cara untuk mengurangkan kesesakan lalulintas negeri. Ia termasuk sistem transit kereta ringan (LRT), sistem transit massa yang besar (MRT), dan beberapa lebuh raya.

Cadangan projek itu telah ditemui dengan bantahan dari beberapa pihak, khususnya para ahli alam sekitar dan masyarakat nelayan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here