Kerajaan dijangka membentangkan penemuan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) terhadap skandal forex Bank Negara Malaysia di Parlimen hari ini.

Walaupun tidak ada dalam Kertas Perintah, laporan RCI setebal 400 halaman itu dijangka diberikan kepada Ahli Parlimen kemudian pada hari ini, hari terakhir sesi semasa.

Menurut satu sumber, laporan itu dijangka mungkin mengaitkan Tun Dr Mahathir Mohamad, yang merupakan perdana menteri ketika skandal itu berlaku.

“Kabinet telah diberi taklimat tentang penemuan itu. Kehilangan sebenar dianggarkan RM30 bilion,” kata satu lagi sumber.

RCI ditubuhkan untuk menentukan kebenaran dakwaan mengenai kerugian tukaran mata wang asing yang ditanggung oleh Bank Negara dan implikasinya terhadap ekonomi negara.

Suruhanjaya akan memutuskan sama ada terdapat percubaan untuk menyembunyikan fakta dan maklumat mengenai kerugian, termasuk pengeluaran kenyataan oleh pegawai tinggi yang dikatakan telah mengelirukan kabinet, Parlimen dan orang awam.

Seramai 25 saksi – termasuk Dr Mahathir, bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin – memberi keterangan pada pendengaran selama lapan hari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here