Kenaikan

GEORGE TOWN: Cadangan kerajaan negeri untuk meningkatkan surcaj pemuliharaan air sehingga 100 peratus adalah tidak adil dan akan membebankan rakyat terjejas.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Zainal Abidin Osman berkata ini adalah kali kedua kerajaan negeri menaikkan surcaj pemuliharaan air, sejak ia diperkenalkan pada Nov 2010.

“Kempen ini kerajaan negeri untuk menjimatkan air dengan meningkatkan surcaj air sejak 2010 telah gagal untuk mengurangkan penggunaan air per kapita di negeri ini.

“Dengan menggunakan alasan penggunaan air yang tinggi per kapita, kerajaan negeri menaikkan surcaj pemuliharaan air dengan 100 peratus daripada 24 sen kepada 48 sen bagi setiap 1,000 liter di atas 35,000 liter yang digunakan setiap bulan pada tahun 2013.

“Sekarang, kerajaan negeri di bawah pimpinan Ketua Menteri Lim Guan Eng menggunakan alasan yang sama sekali lagi menaikkan surcaj pemuliharaan air sebanyak 100 peratus daripada 48 sen kepada RM1,” katanya.

Dilaporkan Lim berkata kerajaan negeri merancang untuk meningkatkan surcaj pemuliharaan air dari 48 sen kepada RM1 bagi setiap 1,000 liter di atas 35,000 liter air yang digunakan, untuk mengurangkan penggunaan air domestik.

Beliau berkata langkah kerajaan negeri denda atau menghukum rakyat dengan surcaj pemuliharaan air telah jelas gagal untuk mengurangkan penggunaan air per kapita sehari, tetapi terpaksa meningkatkan hasil dan keuntungan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP).

“Kita juga perlu ingat bahawa tarif air domestik di negeri ini turut dibangkitkan oleh 16.7 peratus pada tahun 2015, walaupun janji-janji mengulangi bahawa kerajaan negeri tidak akan menaikkan tarif.

“Sebaliknya, sejak 15 tahun, 1993-2008, pentadbiran negeri Barisan Nasional, harga air tidak dibangkitkan walaupun sekali.

“Malah, tidak ada apa-apa surcaj yang dikenakan ke atas pengguna.” Katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here