Kelantan
Image via Malay Mail

KUALA LUMPUR – Kerajaan Kelantan tidak akan mengadakan pilihanraya mengejut, dengan mengatakan bahawa tidak ada keperluan untuk berbuat demikian kerana negara masih diperintahkan mandat yang kuat daripada pengundi.

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yaakob berkata gesaan musuh-musuh politik PAS untuk mengadakan pemilihan di seluruh negeri adalah semata-mata “politik” dan banyak persediaan diperlukan terlebih dahulu.

“Tidak ada bukti bahawa rakyat telah hilang kepercayaan dalam kerajaan PAS di negeri ini sehingga kami terdesak untuk mengadakan pilihan raya negeri, adalah lebih baik kita ikut negeri-negeri lain jika mereka mahu mengadakan pilihan raya,” Sinar Harian memetik beliau sebagai berkata.

“Kami masih mempunyai mandat, kami bekerja keras untuk mengutamakan rakyat, mungkin (panggilan untuk pilihan raya negeri) adalah dari perspektif politik.

“PAS masih meneruskan tugasnya dalam kerajaan negeri,” kata Ahmad.

Beliau mengulas gesaan oleh Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Ahmad Jazlan Yaakub yang berkata bahawa pilihanraya perlu dibuat memandangkan  rakyat Kelantan tidak lagi menyokong kerajaan negeri sekarang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here