Pelan Penambahbaikan Broadband

KUALA LUMPUR: Telekom Malaysia Bhd (TM) tidak mengambil masa yang panjang untuk mengumumkan Pelan Penambahbaikan Broadband seperti yang dibentangkan pada Bajet 2017. Bagaimanapun, pihak TM berkata peningkatan kelajuan untuk pakej jalur lebar tidak akan menjejaskan keuntungan mereka dalam jangka masa pendek.

Walau bagaimanapun, apabila ditanya mengenai penurunan harga sebanyak 50% pada tahun 2019, Ketua Pegawai Eksekutif TM Tan Sri Zamzamzairani Mohd Isa berkata kumpulan itu sedang berunding dengan kerajaan mengenai perkara itu.

“Kami masih berbincang dengan kerajaan dan SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia) tentang bagaimana kita akan melaksanakannya. Kita masih mempunyai dua tahun untuk merancang perkara ini,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Di bawah Pelan Penambahbaikan Broadband, Zamzamzairani berkata, purata kelajuan jalur lebar untuk pelanggan kediaman UniFi akan digandakan tanpa sebarang perubahan pada harga.

“Sebagai contoh, 5Mbps akan digandakan kepada 10Mbps dan 10Mbps hingga 20 Mbps,” katanya, mencatatkan bahawa menaik taraf itu akan bermula secara berperingkat bermula Januari 2017.

TM akan memperkenalkan nilai pakej jalur lebar yang menawarkan lebih besar untuk pelanggan bukan UniFi pada tahun 2017.

Sebagai sebahagian daripada projek Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi dan Suburban Broadband, Zamzamzairani berkata, inisiatif peningkatan kelajuan tidak dijangka akan menambah struktur kos kumpulan bagi infrastruktur telekomunikasinya.

 

TM menjangka membelanjakan 30% kepada 35% daripada pendapatan sebagai perbelanjaan modal bagi 2016.

Zamzamzairani enggan mengulas mengenai dana RM1 bilion yang diperuntukkan kepada SKMM oleh kerajaan, seperti yang didakwa sesetengah pihak bahawa ianya akan diberi kepada TM sebagai subsidi. Dana itu akan digunakan untuk memastikan liputan dan kualiti jalur lebar mencapai sehingga 20Mbps di seluruh negara.

Setakat ini, TM mempunyai lebih 2.37 juta pelanggan jalur lebar, di mana lebih 900,000 adalah pelanggan UniFi. Diperhatikan adalah bahawa lebih daripada 60% daripada pelanggan jalur lebar TM kini berada pada pakej 4Mbps dan ke atas, manakala 68% daripada pelanggan UniFi adalah untuk pakej 10Mbps dan ke atas.

“Hari ini tidak ada perubahan, tetapi ini adalah gambaran keseluruhan yang saya berikan dalam jangka panjang. Jika anda ingin memberi kuasa kepada pelanggan, maka pelanggan akan mempunyai pilihan apa yang mereka mahu menggunakannya untuk sambungan internet. Pada sisi lainnya, untuk pelanggan yang tidak menggunakan data yang banyak, jika anda menetapkan harga, maka mereka perlu membayar jumlah itu walaupun mereka tidak menggunakannya.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here