Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali menafikan Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah cuba melakukan rampasan kuasa pada 16 September 2008.

Sebaliknya, timbalan presiden PKR itu berkata apa yang berlaku pada ketika itu ialah ketidakyakinan anggota parlimen BN itu sendiri kepada kepimpinan mereka.

“Itu tak benar, apa berlaku seperti dinyatakan ialah ahli parlimen Umno dan BN (mereka) tak senang dengan dasar BN, termasuk di Sabah dan Sarawak

“Mereka membuat keputusan dasar. Pakatan Rakyat (ketika itu) bukan membeli sokongan (mereka), suasana itu berbeza,” kata Azmin ketika ditemui pemberita selepas pelancaran Selangor Biobay di Pulau Indah, hari ini.

Pengarah Komunikasi Strategik BN, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan sebelum ini dilapor sebagai berkata tindakan Azmin menggambarkan cubaan rampasan kuasa oleh BN di Selangor sebagai tindakan tidak demokratik.

Pada masa sama Abdul Rahman mengingatkan anggota parlimen Gombak mengenai ura-ura berlaku peralihan kuasa pada 16 Sept 2008 apabila sejumlah anggota Dewan Rakyat akan mengalih sokongan mereka kepada Pakatan Rakyat.

Perkembangan itu menyaksikan sejumlah anggota parlimen dibawa melawat ke luar negara atas alasan tugasan rasmi.

Bagaimanapun apa yang diuar-uarkan oleh pembangkang – terutama ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim – tidak menjadi kenyataan.

Secara khusus, Abdul Rahman berkata, Azmin tidak boleh menafikan peranannya dalam cubaan “rampasan kuasa” oleh Anwar itu.

Selepas Noh gagal

Terdahulu memetik kenyataan Azmin The Malaysian Insight melaporkannya sebagai mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya menghormati amalan demokrasi.

Sementara itu, Azmin yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa mengucapkan “selamat berjaya” kepada tiga bekas menteri besar negeri Selangor iaitu Tan Sri Muhammad Muhammad Taib, Tan Sri Abu Hassan Omar dan Dr Mohamad Khir Toyo yang disebut bekerjasama untuk merampas kembali Selangor daripada Pakatan Harapan.

Azmin juga berkata beliau yakin usaha ketiga-tiga bekas menteri besar itu tidak akan berjaya ekoran rekod buruk mereka.

“Kita pun kenal siapa tiga orang (bekas menteri besar) ini dan kenapa mereka menjadi mantan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here