Polis
Image via Bernama

KUALA LUMPUR – Polis menolak dakwaan bahawa mereka berat sebelah dalam menangani kes laporan yang dibuat oleh Naib Ketua Pemuda Umno Khairul Azwan Harun.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata keputusan untuk tidak mengambil tindakan terhadap ahli politik itu dibuat setelah mengambil kira kenyataan yang diberikan oleh Khairul Azwan.

“Dalam kes ini (melibatkan) Khairul Azwan, kami telah siasat segala-galanya selepas mengkaji kenyataannya. Jadi, kami mengambil keputusan untuk tidak meneruskan sebarang tindakan. “Tidak mengapa (jika mereka (pengkritik) mahu berkata apa-apa). Jika saya bertindak balas kepada komen seperti ini, maka saya tidak boleh melakukan perkara-perkara lain, “katanya kepada pemberita ketika ditemui di majlis sambutan Aidilfitri di Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur di sini hari ini.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Rafizi Ramli dilaporkan berkata bahawa polis mengamalkan double standard dan berat sebelah apabila mereka tidak mengambil tindakan terhadap Khairul Azwan sebagai laporan polis ahli politik itu dibuat berdasarkan andaian dan khabar angin.

Pada 26 Julai, Khairul Azwan telah membuat laporan polis terhadap beberapa individu terkemuka, mendakwa konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Malaysia.

Semalam, Khalid berkata polis telah menghentikan siasatan berhubung laporan polis selepas siasatan mendapati Khairul Azwan telah bertindak berdasarkan andaian dan khabar angin.

Bercakap kepada media di Petaling Jaya malam ini, Khairul Azwan berkata ia adalah beliau dan duti Pemuda Umno untuk mempertahankan kepimpinan Najib, yang juga Presiden Umno.

Dalam laporan polis itu, beliau berkata: “Ia adalah hak rakyat Malaysia untuk meminta bantuan daripada pihak polis jika terdapat ancaman.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here