Kadir
Image via FMT

PETALING JAYA: Bekas editor akhbar A Kadir Jasin telah menjelaskan mengapa penyokong bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah memilih untuk membentuk sebuah parti berasaskan bumiputera dan bukan satu yang berbilang kaum.

Mempertahankan keputusan terhadap aduan oleh ahli-ahli politik lain, Kadir berkata, keputusan itu timbul dari hajat untuk menghadkan potensi konflik dengan pembangkang parti Islam-Melayu yang lain.

“Ia tidak bahawa penganjur parti baru tidak berfikir untuk menubuhkan sebuah parti berbilang kaum,” tulis beliau hari ini dalam artikel blog dalam bahasa Inggeris.

Beliau menafikan bahawa penyokong Dr Mahathir telah mengabaikan keperluan untuk berbilang kaum. “Parti baru berjanji untuk memberi pengiktirafan sepenuhnya kepada berbilang kaum dan pembaharuan politik yang sama meminimumkan konflik yang mungkin berlaku dengan parti-parti politik pembangkang yang sedia ada,” katanya.

Beliau berkata, matlamat utama adalah untuk mengalahkan Barisan Nasional dengan bertanding pilihan raya satu-sama-satu dan menamatkan hegemoni BN.

Beliau berkata penganjur parti baru telah membincangkan kebaikan dan keburukan kedua-dua formula dalam banyak mesyuarat dengan penyokong Deklarasi Save Malaysia Rakyat (Deklarasi Rakyat).

Kadir, bekas Ketua Pengarang New Straits Times, telah dispekulasi akan menjadi antara Ketua-ketua yang baru.

Beliau berkata mereka penyokong yang pernah bekerja dengan Umno mahu menubuhkan parti politik yang akan mengambil Umno tetapi mengehadkan kemungkinan konflik dengan parti-parti Melayu-Islam yang lain.

“Mereka yang datang dari sebuah parti pelbagai kaum, terutamanya PKR dan DAP, tidak mahu melihat satu lagi parti berbilang kaum bersaing untuk sokongan dan lebih teruk lagi, mencuri ahli-ahli mereka,” katanya.

Beliau berkata, bekas pemimpin Umno sedar mereka perlu menyediakan masyarakat Melayu dengan alternatif kepada Umno. Di Sabah, bekas Naib Presiden Umno Shafie Apdal telah menganjurkan parti bumiputera baru berdasarkan bekas Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu “yang menyerahkan kuasa kepada Umno pada tahun 1991.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here