jumaat
Datuk Seri Shahidan Kassim - Foto oleh Sinar harian

Solat jumaat Islam tidak seharusnya dijadikan alasan untuk mengisytiharkan hari itu hari rehat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata Perlis pada mulanya mengisytiharkan Jumaat sebagai hari rehat, tetapi kemudiannya ditukar kepada Ahad.

“Orang Islam dibenarkan untuk melaksanakan solat Jumaat di banyak tempat berdekatan. Sebagai contoh, tidak ada masjid di PWTC, tetapi surau ini dijadikan sebuah masjid pada hari Jumaat, “katanya.

Ahli parlimen Arau tersebut berkata demikian ketika menjawab Siti Zailah Mohd Yusoff (PAS-Rantau Panjang), yang berkata dia telah menerima aduan bahawa ramai orang Islam tidak dapat sampai ke pejabat mereka tepat pada pukul 2:30 petang disebabkan kesesakan lalu lintas selepas solat Jumaat.

Pada masa ini, hanya Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu telah memilih untuk mengisytiharkan Jumaat sebagai hari rehat.

Siti Zailah juga mempersoalkan sama ada kerajaan akan melaksanakan cadangan waktu bekerja enam jam sehari dan waktu kerja anjal, terutama bagi penjawat awam wanita yang sudah berkahwin.

Shahidan menjawab bahawa kerajaan telah melaksanakan pilihan waktu kerja flexi dengan membenarkan kakitangan untuk bekerja dari 7:30 pagi – 4:30 petang, 8:00 pagi – 5:00 petang atau 8:30 pagi – 5:30 petang. Beliau juga menjelaskan bahawa kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk melaksanakan waktu bekerja enam jam sehari.

Beliau berkata negara-negara maju yang lain seperti Switzerland, Australia, Sweden, Amerika dan Britain mempunyai waktu bekerja lapan jam manakala pekerja di Singapura bekerja 9.5 jam sehari.

Sebelum ini, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) telah meminta negara untuk mengubah waktu kerja kepada enam jam berikutan pengenalan dasar tersebut di Sweden.

MTUC telah berkata perubahan dalam waktu bekerja adalah penting untuk kesihatan pekerja di Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here