Jho Low
Foto oleh scmp.com

Mahkamah Singapura semalam diberitahu bahawa ahli perniagaan kelahiran Pulau Pinang Jho Low adalah “pengawal dan penasihat” kepada 1MDB.

Menurut The Edge Markets, bekas pegawai bank BSI Yeo Jiawei memberi keterangan bahawa Jho Low membawa “tawaran besar” kepada BSI Bank (Singapore) Ltd dan urus niaga itu dikaitkan dengan 1MDB.

Satu perjanjian melibatkan USD 100 juta daripada SRC International pada tahun 2011 manakala satu perjanjian lagi terlibat USD 2 bilion daripada Brazen Sky Ltd pada tahun 2012.

Kedua-dua syarikat adalah anak syarikat 1MDB pada masa tersebut. Sejak tahun 2012, Kementerian Kewangan telah mengambil alih SRC International.

Yeo didakwa atas tuduhan mengganggu siasatan di Singapura ke atas urus niaga berkaitan 1MDB. Beliau dijadual akan dibicarakan pada April atas tuduhan pengubahan wang haram, antara lain.

Urus niaga itu diaturkan oleh Yak Chee Yew, seorang pengurus perhubungan kanan di Bank BSI, yang kemudiannya diluluskan arahan kepada Yeo.

Minggu lalu, Yak mengaku bersalah atas tuduhan pemalsuan dan kegagalan untuk melaporkan urus niaga mencurigakan. Yak dihukum penjara 18 minggu dan denda SGD 24,000 (RM72,850).

Mahkamah diberitahu bahawa Yeo pernah bekerja dengan sebuah syarikat perkhidmatan korporat Amicorp untuk mewujudkan Absolute Global Bridge Return Fund, dengan bank BSI Bank berkhidmat sebagai bank pemegang amanah.

Brazen Sky melabur USD 2 bilion dalam dana yang telah dijelaskan kepada mahkamah sebagai dana yang “berisiko tinggi”.

Akaun Brazen Sky adalah akaun penting kepada pemerhati 1MDB kerana ia sepatutnya menjadi akaun yang digunakan untuk menerima dana dari akaun 1MDB di Cayman Island.

Akaun Cayman Island sepatutnya mempunyai dana yang ditebus semula daripada usaha sama 1MDB dengan PetroSaudi International yang bermula sejak 2009.

1MDB merupakan ilham Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak yang telah ditubuhkan pada tahun 2009 dan pelaburan ditambah RM5 bilion melalui bon yang disokong kerajaan.

Sebahagian besar wang itu dimasukkan ke dalam usaha sama dengan PetroSaudi International untuk dilaburkan dalam sektor tenaga. Usaha sama ini hanya bertahan selama enam bulan.

Salah satu kontroversi usaha sama itu adalah hakikat bahawa 1MDB menyalurkan USD 700 juta atas nama Hong Kong Good Star Limited, sebuah syarikat yang didakwa dimiliki oleh Jho Low.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here