Jangan

PETALING JAYA: Atlet Mixed Martial Arts (MMA),  Agilan “Alligator” Thani merayu kepada rakyat Malaysia tidak menjadikan kekalahannya dalam  kejohanan dunia MMA ONE  menjadi isu perkauman.

Agilan, 21, menggesa rakyat Malaysia untuk bersatu.

Video ini telah tersebar luas dengan hampir 6,000 saham dan 13,000 orang seperti pada pagi Ahad.

“Saya membuat video ini kerana isu-isu di Facebook … Sebagai contoh, terdapat satu post mengenai saya mengatakan bahawa saya seorang India, sebab itu saya kurang mendapat sokongan di luar sana dan Kerajaan tidak tidak menyokong saya, “katanya.

“Orang ramai, jangan mengutuk dan membuat ini satu isu perkauman.”

Agilan menjelaskan bahawa ia tidak adil bagi orang ramai untuk membuat tuduhan tentang kariernya dan sokongan yang diterimanya tanpa memahami keadaan.

“Adalah tidak adil bagi orang ramai untuk hanya datang dengan kata-kata berkata ‘Oh, ah, anda adalah seorang India, itulah sebabnya Kerajaan tidak menyokong anda.

“Tolong jangan letak saya dalam kontroversi ini, saya mahu melihat semua rakyat Malaysia bersama-sama bersatu,” katanya.

Beliau menjelaskan, bagaimanapun, bahawa ia adalah sukar untuk dia menerima sokongan Kerajaan kerana sukan ini sangat berisiko tinggi.

“Saya tidak boleh meminta Kerajaan membantu saya kerana risiko saya mendapat kecederaan adalah lebih tinggi daripada kebanyakan sukan yang kebanyakan rakyat Malaysia lakukan,” katanya.

Beliau juga mempertahankan liputan The Star dalam persembahannya pada malam Jumaat, dengan mengatakan bahawa pemberita sekadar melaporkan fakta.

Agilan mengingatkan rakyat Malaysia bahawa dia memperkenalkan dirinya sebagai rakyat Malaysia yang dilahirkan dan dibesarkan di Kuala Lumpur, dan menggesa orang ramai untuk hidup dalam harmoni 1Malaysia.

“Saya berlatih di gim, dari India, Cina, Melayu, walaupun warga asing. Saya membantu mereka,” kata beliau sambil menambah bahawa teman wanitanya adalah Cina.

“Kami bukan bangsa, kita hidup di Malaysia, rakyat perlu bersatu,” katanya.

Pencapaian Agilan dalam sukan itu telah memperoleh pujian dan kekaguman dari rakyat Malaysia.

SHARE
Previous articleChina’s Jets Intercept US Navy Surveillance Plane
Next articleSingapore Confirms Citizen Involvement In Malawi City Terror
Seorang kolumnis bebas yang berasal dari hutan batu KL. Ruang lingkup dunia tanpa sempadan pada masa kini menjadikan saya sebagai seorang kaki travel bajet dan 'foodie in the making'. Pada masa bosan-bosan akan melayan update 'trending' netizen... Saya sangat berminat dengan perkembangan pertahanan dan politik domestik serta global. Nak berbalah boleh tapi biarlah dalam 'mode' yang bertamadun ye...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here