Jangan

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan bahawa dia tidak boleh dibandingkan dengan bekas anak didik beliau, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak. “Jangan bandingkan saya dengan Najib. Saya dibenarkan banyak perkara yang perlu dilakukan, walaupun orang-orang untuk mencabar saya dalam parti saya.

“Najib memecat orang-orang. Sesiapa yang tidak bersetuju dengan beliau, dia akan singkir,” kata Mahathir dalam satu temu bual dengan Financial Times.

Mahathir juga berkata beliau tidak mencuri wang dan beliau berpuas hati dengan gaji beliau sebagai Perdana Menteri.

“Saya gembira untuk hidup gaji saya, yang bagi saya agak besar, lebih daripada cukup untuk keperluan saya,” katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa apabila beliau meletak jawatan sebagai Perdana Menteri, negara ini adalah baik dalam perjalanan untuk menjadi sebuah negara maju menjelang 2020.

“Sudah tentu, mereka (penggantinya) agak tidak dapat mencapai matlamat itu,” kata Mahathir.

Mahathir, yang kini Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Pengerusi, telah menjadi pengkritik lantang pentadbiran Najib dan 1MDB sejak 2015.

Dalam usaha untuk menyingkirkan Najib dari kuasa, Mahathir juga telah mula bekerjasama dengan bekas musuh politiknya, dengan partinya Bersatu menyertai pakatan pembangkang Pakatan Harapan yang terdiri daripada DAP, PKR dan Amanah.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here