Jakim
Image via FMT

PETALING JAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah mengkritik Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali kerana mengaitkan mereka dalam isu konsert Selena Gomez Julai tahun lalu.

Merujuk kepada komen Azmin yang Jakim juga telah memberi lampu hijau untuk konsert yang diadakan di Shah Alam, Ketua Pengarah, Othman Mustapha berkata mereka tidak bertanggungjawab memberi kelulusan untuk konsert atau acara secara langsung yang lain.

“Tuduhan seperti ini boleh menjejaskan reputasi dan kredibiliti kami sebagai sebuah agensi yang bertanggungjawab bagi hal ehwal Islam di negara ini,” kata Othman dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Azmin telah dilihat cuba mengalihkan pandangan dengan menyalahkan Jakim kerana keputusan itu terletak di bawah kuasa kerajaan Selangor pimpinan PKR dengan PAS mengenai isu konsert oleh bintang pop Amerika tersebut.

Othman berkata tiada siapa yang harus membuat kenyataan menyalahkan Jakim sebelum merujuk dengan mereka terlebih dahulu.

“Saya memohon kerjasama pihak-pihak untuk merujuk kepada kami terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan yang berkaitan dengan kami,” kata Othman.

Julai lalu, PAS mengadakan tunjuk perasaan untuk membatalkan konsert itu di bandar majoriti Muslim di mana  Gomez sering memakai pakaian mendedahkan di atas pentas dan membawa kesan buruk ke atas belia di Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here