Isu

ALOR STAR: Kerajaan Selangor melanggar salah satu daripada keadaan ‘tahaluf siyasi’ (kerjasama politik) dengan Pas apabila ia membenarkan konsert Selena Gomez berlangsung di Subang Jaya Julai lalu.

perwakilan Pemuda Pas Selangor Aubidullah Fahim Ibrahim berkata tindakan kerajaan negeri menunjukkan bahawa mereka telah melanggar istilah penting dalam hubungan politik mereka.

Beliau berkata, salah satu daripada syarat-syarat siyasi tahaluf itu adalah untuk PKR untuk mengukuhkan kedudukan Islam di negeri ini, bukan sebaliknya.

“Itu adalah jerami lepas. Saya menyokong langkah untuk memutuskan hubungan dengan PKR dengan sepenuh hati.

“Mereka (kerajaan negeri) telah melanggar syarat tahaluf siyasi dengan membenarkan konsert itu diteruskan walaupun terdapat bantahan dari wakil rakyat kita,” katanya ketika membahaskan Ketua Pemuda PAS ucaptama semasa ke-63 hari ini Muktamar parti.

Usul untuk memutuskan hubungan dengan PKR kemudiannya sebulat suara diterima oleh semua perwakilan yang hadir pada perhimpunan itu tanpa perbahasan.

Semalam, Dewan Ulama sayap parti itu juga telah meluluskan usul yang sama. Lebih usul tersebut dijangka dibentangkan pada perhimpunan utama esok Pas.

Mengulas lanjut mengenai hubungan Pas-PKR, Aubidullah menyifatkan PKR sebagai parti “oportunis”.

“Mereka hanya melakukan perkara-perkara yang berfungsi kepentingan diri mereka. Ini adalah sebuah parti yang tidak mengambil berat tentang apa yang rakan-rakan katakan.

“Apabila kita membantah konsert Selena Gomez, mereka tidak mendengar kepada kami dan dibenarkan untuk diteruskan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here