Islamic State
Foto oleh FMT

Menangani ancaman Islamic State (IS) adalah lebih sukar daripada membanteras dengan pemberontakan komunis yang dihadapi Malaysia sebelum ini, kata Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi.
“Pada masa lalu, kita mempunyai pengalaman ancaman komunis yang dihadapi bersama-sama dengan negara-negara barat yang lain,” katanya kepada Bernama selepas menghadiri Dialog Memerangi Keganasan Asia-Eropah , semalam.
“Kali ini (dalam menghadapi ancaman IS), kita tidak mempunyai pengalaman. Perkongsian (pengalaman) dengan negara-negara Timur Tengah adalah terhad kerana kekangan perbezaan ideologi agama. Malaysia adalah sebuah negara Islam yang mengamalkan ideologi sederhana, “katanya.
Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, merupakan salah seorang penceramah utama pada dialog itu. Beliau berkongsi pentas dengan Setiausaha di Kementerian Dalam Negeri Jerman, Dr Gunter Krings. Mereka bercakap mengenai topik ‘Landskap Ancaman Baru di Asia dan Eropah.

Zahid berkata, Malaysia bersedia untuk berkongsi dengan Eropah berkenaan modul deradikalisasi yang mana telah berjaya menderadikalisasi kira 240 militan sejak 10 tahun yang lalu.
“Ia mempunyai peratus kadar kejayaan 97.5 peratus,” katanya.
“Kami telah menggunakan pengetahuan dan pengalaman dalam menangani unsur-unsur subversif semasa perjuangan menentang komunis untuk menghasilkan satu program yang amat berkesan,” katanya.
Zahid berkata Program Bersepadu Deradikalisasi Pengganas telah dibangunkan oleh Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Penjara dan Polis Diraja Malaysia. “Pada masa ini, ia sedang digunakan dalam menderadikalisasikan pengganas yang ditahan di Malaysia. “Ini adalah masa yang penting  untuk mengukuhkan kerjasama dan persahabatan antara kita dengan Eropah dalam menghadapi ancaman IS. Apa Asia dan Eropah telah dilakukan setakat ini adalah usaha-usaha pencegahan sahaja tetapi belum menghasilkan keputusan dalam menentukan punca keganasan,” katanya.
Menjawab soalan daripada penonton berkenaan bila dan bagaimana ancaman IS boleh diselesaikan, Zahid menjawab: “Kita perlu memahami umat Islam (IS sentiasa dikaitkan dengan Islam).” “Kita perlu mencari punca; mengapa keganasan yang berlaku. Mengapa Islamophobia wujud”.
“Islam menggalakkan keamanan. Apa-apa sahaja berlainan, bukan cara Islam, “kata Zahid, sebelum membaca ayat tertentu dalam al-Quran mengenai keamanan. Zahid juga menekankan bagaimana Singapura sebagai sebuah negara bukan Islam ialah melayan umat Islam dengan baik.

Beliau juga berkata, Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang sederhana, mempunyai masyarakat berbilang kaum dan agama hidup bersama dengan aman.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here