Setelah direman lima hari, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad dibebaskan dengan ikat jamin ketika Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memutuskan untuk tidak memohon untuk melanjutkan remannya.

Pengerusi bekas Pengerusi Felda Global Ventures (FGV) Holdings Bhd telah ditahan reman sejak 16 Ogos berkaitan dengan siasatan pembelian sebuah hotel di London oleh Felda Investment Corp (FIC).

Pendakwa SPRM meminta agar Isa berusia 68 tahun dibebaskan dengan ikat jamin RM1 juta, tetapi peguamnya berpendapat bahawa jumlah sedemikian tidak diperlukan kerana klien mereka telah bekerjasama.

“Hakikat bahawa SPRM tidak memohon untuk remannya dilanjutkan menunjukkan tahap kerjasama yang diberikan oleh pelanggan kami,” kata ketua peguam Datuk K. Kumaraendran.

Peguam Datuk Khairul Anwar Rahmat menegaskan bahawa Isa bukan seorang suspek dalam kes itu, tetapi hanya membantu SPRM dalam siasatannya.

Pendaftar Mahkamah Rendah Datuk Zainal Abidin Kamarudin menetapkan ikat jamin RM150,000 dengan dua penjamin.

Isa dibebaskan kira-kira pukul 1 petang semalam selepas jaminan telah dihantar.

Terdahulu, beliau tiba di Kompleks Mahkamah Putrajaya pada pukul 9.50 pagi dan isterinya Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid adalah yang pertama menyambutnya.

Isa ditahan minggu lalu di ibu pejabat SPRM, di mana beliau dipanggil untuk membuat kenyataannya mencatatkan penyiasatan kesilapan dalam pembelian Park City Hotel di Kensington, London.

Syarikat itu dikatakan telah membeli hotel itu dengan harga yang meningkat sebanyak RM330 juta, dengan nilai sebenar dianggarkan bernilai RM110 juta.

Di Pulau Pinang, Dev Kumaraendran, salah seorang peguam Isa, berkata Isa telah bekerjasama sepenuhnya dengan penyiasatan dan bersedia untuk dipanggil sebagai saksi jika ada pendakwaan dalam kes itu.

Sementara itu, pengerusi lakonan FGV Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob berkata lembaga pengarahnya akan membuat keputusan mengenai laporan, yang dijangka datang dari panel siasatan dalam negeri ke empat ahli lembaga kanan pada akhir bulan ini.

“Sama ada mereka (empat yang disiasat) bersalah atau tidak, kami akan membuat keputusan (selepas menerima laporan panel).

“Lembaga akan memikirkan langkah seterusnya.

“Ini adalah siasatan dalaman, jadi lembaga mempunyai hak mutlak,” Bernamamemetiknya sebagai berkata dalam satu majlis untuk menghantar 76 jemaah haji yang diuruskan oleh Felda Travel di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Empat orang yang disiasat ialah bekas presiden dan ketua pegawai eksekutif FGV Datuk Zakaria Arshad, bekas ketua pegawai kewangan kumpulan Ahmad Tifli Mohd Talha dan dua pegawai pengurusan kanan.

1 COMMENT

  1. Wow best ls isa, bayar ikat jamin rm150,000 je tapi duit dikebas berapa juta tu drp rm330 juta tolak rm110juta. Untong rm220 juta huhu. Tk apa hidup senang dan kaya nnti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here