Pakar ekonomi Bank Dunia telah menolak idea Mahathir menubuhkan sebuah lagi syarikat pembuatan kereta nasional, berkata ia akan menanggung lebih banyak kerugian kepada negara.

Lim Teck Ghee berkata Proton telah menjadi gajah putih yang menelan kos berbilion negara ringgit dana awam dan membebankan pengguna dengan kereta yang berharga terlalu tinggi untuk pasaran tempatan hanya untuk menyokong projek yang berprestij.

Beliau berkata ia tidak dilaksanakan dari segi ekonomi untuk membina satu lagi syarikat kereta tempatan industri itu semakin kompetitif dan terpaksa berdepan dengan rantaian bekalan kompleks dan perubahan permintaan pengguna.

“Teknologi baru, kebangkitan kereta elektrik dan hibrid, isu-isu harga minyak dan kehilangan pembolehubah lain perlu dibawa ke dalam persamaan selain produktiviti yang rendah banyak perusahaan tempatan,” katanya.

Pada forum mengenai pelaburan China di Malaysia diadakan pada hari Khamis, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencetuskan idea syarikat pembuatan kereta nasional untuk membantu perniagaan tempatan yang akan mengalami DRB-Hicom telah menjual 49.9% daripada Proton untuk pembuat kereta China Zhejiang Geely Group Holding (Geely).

“Jika saya tidak boleh kembali Proton, saya mempunyai beberapa idea tentang memulakan sebuah lagi syarikat automotif. Idea untuk membina satu lagi kereta nasional kerana (seperti Proton) ia boleh menjadi pemangkin kepada pertumbuhan kejuruteraan kami pengetahuan dan keupayaan.

“Bagi Proton, pelbagai syarikat telah ditubuhkan untuk mengeluarkan komponen dan bahagian-bahagian untuk kereta. Kereta memerlukan 4,000 bahagian, jadi ini memberi peluang kepada pengeluar, “Mahathir berkata mengenai projek legasi beliau dari tahun 1980-an.

Walau bagaimanapun, Lim mengingatkan bahawa Proton, walaupun telah wujud selama lebih daripada 30 tahun, masih jauh ketinggalan dari segi pengetahuan kejuruteraan kerana banyak reka bentuk dan pembuatan masih lagi sumber luar.

“Saya juga menentang idea menunggu untuk kejayaan Geely dengan Proton sebelum memulakan pengeluar kereta tempatan yang lain.

“Malaysia adalah yg terlambat dengan perniagaan pembuatan kereta global dan negara tidak mempunyai pasaran tempatan yang agak besar diperlukan untuk kemampanan,” katanya.

Lim, yang kini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Inisiatif Dasar, memberi amaran terhadap mendengar permintaan pengeluar komponen kereta tempatan, yang telah sia-sia 30 tahun tanpa produk mereka sendiri.

“Mereka akan mendakwa perlu 30 tahun lagi atau lebih untuk berjaya. Terbaik untuk meletakkan dana awam yang semakin berkurangan kami ke dalam sektor-sektor yang lebih berfaedah, “katanya.

Proton terus dianggap sebagai pengeluar kereta nasional itu walaupun selepas ia berada di bawah pemilikan swasta kumpulan DRB-Hicom pada 2012.

Proton, di kemuncaknya, dikuasai 80% daripada semua kereta penumpang yang dijual di negara ini.

Tetapi sejak 15 tahun yang lalu, ia jatuh juga di belakang Perodua dan kemudian malah tewas kepada kereta asing seperti Toyota dan Honda.

Pada bulan Mei, Menteri Kewangan Kedua, Johari Abdul Ghani mengumumkan perjanjian antara DRB-Hicom dan Geely, mengatakan bahawa Proton akan terus menjadi kereta nasional kerana ia masih mempunyai saham majoriti 50.1%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here