Huawei

Syarikat Huawei Technologies berpangkalan di China mahu menjadi pengeluar telefon pintar kedua terbesar di dunia dalam tempoh dua tahun, Richard Yu, Ketua Eksekutif Kumpulan Perniagaan Pengguna Huawei, memberitahu Reuters pada hari Khamis.

Huawei yang bermula dengan pembinaan rangkaian telekomunikasi kini aktif dalam pasaran peranti pengguna untuk hanya beberapa tahun dan kini telah melonjak sebagai pengeluar ketiga terbesar telefon pintar dunia di belakang Apple dan Samsung Electronics.

“Empat tahun lepas, ketika kami mengumumkan yang kami mahu menjual telefon, orang memberitahu kami, kami gila. Apabila kita kata kita mahu menjual 100 juta telefon, mereka memberitahu kami, kami gila,” Yu berkata pada majlis pelancaran di Munich.

Pada Khamis lepas, Huawei melancarkan telefon premium baru, yang akan dijual dengan harga € 699 seunit. Versi premium yang dibangunkan dengan Porsche Design pula berharga sekitar € 1395.

Telefon ini mempunyai ciri-ciri kecerdasan buatan baru: Ia boleh belajar tentang tabiat itu pengguna dan secara automatik meletakkan aplikasi yang paling kerap digunakan dalam mudah dicapai.

Huawei adalah pembuat telefon pintar ketiga terbesar di dunia pada suku ketiga dengan 33.6 juta peranti dikeluarkan, memberikan bahagian pasaran 9%, menurut firma penyelidikan Strategy Analytics.

Apple masih mendahului dengan 45.5 juta peranti, atau bahagian pasaran 12%. Samsung kekal sebagai pengeluar nombor satu dunia dengan 75.3 juta peranti dipasarkan dengan bahagian pasaran sebanyak 20.1%.

“Kami akan mengatasi mereka (Apple) langkah demi langkah, inovasi demi inovasi,” kata Yu, sambil menambah bahawa beliau akan memperbaiki kedudukan Huawei selari dengan perubahan teknologi.

“Akan ada lebih banyak peluang. Kecerdasan buatan, realiti maya” katanya. “Ia seperti memandu kereta. Pada setiap selekoh atau seterusnya, terdapat peluang untuk mengatasi persaing anda.”

Dengan Apple bergelut untuk tampil dengan reka bentuk baru dan Samsung masih terasa bahang daripada Galaxy Note 7, Yu berkata Huawei berada pada tahap yang memuaskan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here