Hormat

KUALA LUMPUR: Seorang anggota kanan parti DAP telah memberitahu bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai menghormati keputusan Pakatan Harapan dalam menamakan ketua pembangkang dipenjara Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri.

Ahli Parlimen DAP Klang Charles Santiago diingatkan bahawa pihak dalam Pakatan Harapan telah membela rakyat dan isu-isu Anwar selama bertahun-tahun sebagai pembangkang.

Oleh itu, katanya, Dr Mahathir harus menghormati mereka jika mereka ingin menamakan Anwar sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan ini.

“Hari ini, beliau (Dr Mahathir) sedang bekerjasama dengan Pakatan Harapan untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional. Tetapi itu tidak memberinya kriteria untuk menjadi Perdana Menteri atau menamakan Perdana Menteri.

“PPBM anak baru di PH, jadi anda mesti menghormati keputusan Pakatan Harapan ini yang menyuarakan bahawa Anwar adalah calon perdana menteri kita,” katanya ketika dihubungi.

Beliau mengulas post blog bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim hari ini yang berkata beliau akan mencalonkan Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri “semata-mata kerana dia adalah yang terbaik untuk kerja”.

Zaid, yang baru-baru ini menyertai DAP, juga berkata bahawa dia tidak lagi memahami politik pembangkang, sambil menambah bahawa Pakatan Harapan mempunyai “terlalu banyak keyakinan untuk kebaikan mereka”.

Pada ini, Santiago berkata Zaid harus faham bahawa Anwar sentiasa menjadi calon perdana menteri untuk parti-parti pembangkang sejak 2008 dan 2013 pilihan raya umum.

“Sehingga kini, Pakatan Harapan percaya bahawa hukuman penjara Anwar bermotifkan politik dan juga Amnesty International menyifatkan Anwar sebagai tahanan hati nurani.

“Mungkin Zaid mahu Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri tetapi bagi saya, itu tidak masuk akal kerana Dr Mahathir berusia 92 tahun (tahun ini) dan beliau menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun.”

Semasa Kongres Nasional PKR di Shah Alam semalam, semua pemimpin Pakatan Harapan manakala di atas pentas memegang sepanduk berkata “Anwar sebagai PM ke 7” kecuali Dr Mahathir dan Presiden Parti Bersatu Pribumi Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tindakan mereka menimbulkan spekulasi bahawa kedua-duanya tidak bersetuju dengan pakatan pembangkang menamakan Anwar sebagai calon perdana menteri mereka, walaupun Dr Mahathir berkata sebelum itu Pakatan Harapan kolektif akan membuat keputusan mengenai isu itu.

Berikutan itu, Zaid dalam blognya juga berkata tindakan pemimpin menunjukkan “kekurangan mereka berkenaan dengan kedua-dua Dr Mahathir dan Muhyiddin yang hadir”.

Zaid berkata adalah PKR angkuh untuk memilih Perdana Menteri apabila pembangkang telah tidak memenangi apa-apa lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here