Hishammuddin
Image via NST

BENTONG: Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan bertemu rakan sejawatnya dari Indonesia dan Filipina minggu depan untuk membincangkan lebih lanjut isu-isu yang berkaitan dengan keselamatan maritim di Laut Sulu.

Beliau berkata perbincangan adalah untuk menangani jenayah maritim iaitu penculikan dan rampasan kapal oleh kumpulan Abu Sayyaf.

“Perbincangan akan termasuk kerjasama dalam perkongsian risikan dan laut rondaan bagi membendung jenayah maritim di kawasan itu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Bentong.

Hishammuddin berkata beliau akan menemui rakan sejawatnya di Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Pengaman Pertahanan di London.

Beliau berkata kerjasama erat antara ketiga-tiga negara amat penting bagi memastikan penyelarasan usaha ketika melakukan rondaan di laut.

“Ini adalah satu isu serantau, dengan itu mempunyai aset moden dan kuat sahaja tidak mencukupi tanpa kerjasama,” katanya.

Mengenai mesyuarat itu, Hishamuddin berkata ia adalah kesinambungan daripada Persidangan Pengaman PBB yang dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di New York pada September lalu.

Mesyuarat itu akan dihadiri oleh 77 negara-negara yang terlibat dalam operasi pengaman di bawah PBB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here