Serangan peribadi terhadap penyokong kempen #UndiRosak harus dihentikan segera, kata Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago.

Menurutnya, walaupun beliau tidak bersetuju dengan panggilan untuk merosakkan undi seseorang sebagai tanda menyatakan perbezaan pendapat, ia merupakan bentuk sah proses pemilihan.

“Adalah penting bagi kita untuk memahami bahawa seseorang juga menjalankan hak perlembagaannya dengan tidak membuat pengundian,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas serangan media sosial terhadap penyokong gerakan #UndiRosak, termasuk pengulas politik Hafidz Baharom dan aktivis sosial Maryam Lee.

“Adalah mengejutkan bahawa Hafidz diserang dengan kenyataan yang menghina dan ancaman ganas.

“Dan, saya juga mengutuk serangan terhadap Maryam Lee yang juga dihina dengan kenyataan seksi kerana dia seorang wanita.

“Ia menyedihkan bahawa gambar-gambarnya digunakan secara seksual,” katanya.

Beliau berkata, wacana itu harus dihentikan sebaliknya, harus ada perbincangan yang konstruktif di mana orang boleh bercakap, berfikir tanpa bersikap kasar dan tidak sopan.

“Setelah mengatakan saya percaya bahawa undi membuang seseorang untuk menyatakan perbezaan pendapat pada masa kritis dalam sejarah pemilihan Malaysia tidak boleh menjadi alternatif terbaik untuk maju.

“Dan #UndiRosak mungkin tidak berfungsi untuk menyampaikan aspirasi penyokongnya.

“Ini  kerana kita tidak mempunyai pilihan raya yang bebas dan adil atau proses pemilihan yang tidak rasuah.

Oleh itu, saya tidak bersetuju dengan kedudukan yang diambil oleh mereka yang berkempen untuk #UndiRosak tetapi kami tidak perlu menggunakan kekasaran dan ancaman kematian semasa berbuat demikian,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here