IPOH – Pengunjung Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz baru baru-baru ini dikejutkan dengan kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di taman berkenaan dipercayai tanpa kebenaran pihak berkuasa. Tindakan juruterbang ini mengundang bahaya kepada pengunjung taman tersebut.
Helikopter yang menurunkan dua penumpang wanita di taman berkenaan kira-kira jam 2.45 petang itu mengejutkan kebanyakan orang awam yang berada di kawasan itu.

Adun Jalong, Loh Sze Yee berkata, helikopter tersebut mendarat hampir dengan kawasan taman permainan kanak-kanak malah tiada langkah-langkah keselamatan diambil.

Menurutnya, walaupun ketika itu pendaratan berjaya tetapi tidak mustahil ia boleh menyebabkan bahaya sekiranya angin kencang berlaku di kawasan itu.

“Kita telah memaklumkan kepada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) Ipoh berhubung isu ini dan difahamkan pengawasan DCA Ipoh bergantung kepada laporan juruterbang memandangkan tiada kemudahan untuk mengawasinya secara terperinci.

“Kebiasaannya radar dipantau di Lembah Klang. Kami percaya apa yang berlaku itu bukan satu kecemasan kerana ia mendarat di taman rekreasi,” katanya pada sidang media di Pejabat DAP semalam.

Beliau berkata, sekiranya dalam kecemasan ia boleh mendarat di kawasan berhampiran hospital atau di kawasan yang dibenarkan pemiliknya bukan mendarat sesuka hati walaupun seketika.

Katanya, dalam hal ini, pihaknya juga tidak tahu sama ada Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) mengetahui tentang pendaratan tersebut.

“Kita harap pihak-pihak berkaitan mengambil tindakan sewajarnya dan memberi penjelasan kepada orang awam tentang apa yang berlaku.

“Sesiapa sahaja yang melanggar undang-undang perlu diambil tindakan kerana ia boleh menyebabkan bahaya kepada orang awam,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here