Harga Minyak
Foto oleh Getty Images

Harga minyak naik lebih tinggi semalam, disebabkan kebangkitan pasaran saham dan dolar berikut kemenangan mengejut Donald Trump dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat (US).

Harga minyak mentah jatuh sebanyak 4.0 peratus kepada USD 43 setong, hampir dua bulan sehingga lewat malam Selasa. Harga kembali naik selepas pengundi di US jelas memilih Trump sebagai presiden mereka seterusnya.

Reaksi pasaran adalah di mana pelabur lewat malam Selasa menjual aset-aset berisiko mereka seperti saham dan dolar yang baru pulih untuk mengurangkan impak   .

Nilai Brent meningkat 32 sen, atau 0.7 peratus, untuk ditutup pada USD 46.36 setong, manakala minyak mentah US meningkat 29 sen, atau 0.6 peratus, untuk ditutup pada USD 45.27 setong.

“Jika anda melihat pada penutup hari ini berbanding penutup semalam, tidak banyak berlaku. Pasaran minyak mula pulih daripada paras terendah dalam sekelip mata mereka apabila ia jelas Trump telah memenangi pilihan raya,” kata James Williams, Presiden perunding tenaga WTRG Economics di Arkansas.

Dengan kemenangan Trump, beberapa penganalisis berkata terdapat faktor-faktor yang menyokong harga minyak seperti anjakan berpotensi dalam dasar US terhadap Iran.

Trump telah mengkritik perjanjian nuklear barat dengan Iran, satu perjanjian yang telah membenarkan Tehran untuk meningkatkan eksport minyak mentah dengan lebih ketara tahun ini. Iran berkata Trump perlu komited kepada perjanjian itu.

Pentadbiran Obama berkata ia akan kekal komited berurusan dengan Iran pada melalui bulan terakhir.

“Ia masih belum dapat dilihat sama ada Presiden Baru Amerika itu akan membatalkan perjanjian nuklear dengan Iran kerana dia pernah mengkritik perjanjian itu dengan hebat sekali,” kata Commerzbank dalam satu nota. “Jika demikian, harga minyak mungkin akan meningkat.”

Penganalisis lain, bagaimanapun berkata, usaha Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) untuk cuba menaikkan harga minyak akan menjadi jauh lebih sukar dengan kemenangan Trump.

Kartel pengeluar minyak mungkin perlu bertarung dengan permintaan yang lemah bagi minyak mentah jika pertumbuhan ekonomi global perlahan berikutan kemenangan Trump. Mereka juga harus berdepan dengan prospek peningkatan pengeluaran minyak US setelah Trump berikrar untuk membuka semua tanah persekutuan dan perairan untuk penerokaan bahan api fosil.

Dalam usaha untuk meningkatkan harga minyak, OPEC bersetuju pada bulan September untuk mengurangkan pengeluaran, walaupun keraguan pelabur telah berkembang bahawa ia akan dapat melaksanakan perjanjian itu pada mesyuaratnya yang akan datang pada 30 November.

Harga minyak kekal kurang daripada separuh daripada tahap pertengahan 2014, setelah ditekan oleh bekalan yang berlebihan.

Harga minyak  jatuh pada hari Rabu selepas Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat (EIA) mengeluarkan data mingguan yang menunjukkan inventori minyak mentah baru di US, walaubagaimanapun pasaran tidak mengendahkan maklumat tersebut.

EIA berkata stok simpanan minyak mentah US meningkat 2.5 juta tong minggu lepas, satu juta lebih daripada yang diramalkan oleh penganalisis.

“Laporan itu agak neutral, dan pasaran sewajarnya mempunyai tidak menunjukkan sebarang tindak balas,” kata Matt Smith, pengarah penyelidikan komoditi di pembekal data tenaga ClipperData.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here