Hampir

Hampir separuh kaum Cina dikatakan mempunyai keinginan tinggi untuk berhijrah kerana ketidakadilan dilihat di negara ini manakala kira-kira 15% orang Melayu turut mempunyai niat yang sama.

Satu kajian oleh Universiti Oxford juga mendapati bahawa kaum India adalah yang paling cenderung untuk bekerja secara kolektif untuk menyelesaikan isu-isu yang melibatkan mereka.

Kajian yang dibiayai Yayasan CIMB kajian mendapati bahawa 15.5% Melayu, 48.8% Cina dan 37.3% India dilaporkan mempunyai purata keinginan untuk berhijrah dari Malaysia.

Peratusan responden menyatakan keinginan yang kuat untuk berhijrah adalah lebih tinggi bagi mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya menamatkan pendidikan menengah: 17.3% Melayu, 52.6% Cina dan 42% India.

Rakyat Malaysia dari golongan belia merupakan kumpulan terbesar di kalangan semua kaum yang mahu berhijrah.

Kajian yang dijalankan di Semenanjung Malaysia pada bulan September-Oktober tahun lepas, melibatkan 503 Melayu, 500 Cina dan 501 India.

KajianĀ bertajuk Attitudes and Ethnoreligious Integration: Meeting the Challenge and Maximizing the Promise of Multicultural Malaysia yang dilaksanakanĀ oleh Dr Ananthi Ramiah, Profesor Miles Hewstone dan Dr Ralf Wolfer.

Kajian itu melihat hubungan antara kecenderungan diskriminasi dan tindakan dilihat seperti keinginan untuk berhijrah dan kesediaan untuk terlibat dalam tindakan kolektif.

Keinginan untuk berhijrah, bagaimanapun, tidak ketara melebihi titik pertengahan skala bagi mana-mana kumpulan.

Responden juga ditanya sama ada mereka akan bersedia untuk mengambil tindakan bersama untuk meningkatkan ekonomi kumpulan mereka, dengan, contohnya, yang mengambil bahagian dalam protes atau demonstrasi.

Melayu dan India menyatakan kesanggupan yang lebih besar untuk tindakan kolektif daripada keinginan untuk berhijrah, sementara kaum Cina menyatakan hasrat yang lebih besar untuk berhijrah daripada terlibat dalam tindakan kolektif.

India melaporkan kesediaan yang lebih tinggi untuk melibatkan diri dalam perhimpunan ramai berbanding dengan orang Melayu dan Cina.

Kajian mendapati bahawa 27.6% Melayu, 23.4% Cina dan 52.5% India dilaporkan kesanggupan yang kuat untuk mengambil bahagian dalam tindakan kolektif.

Jumlah yang ramai bagi orang India menunjukkan kesediaan untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan adalah satu petunjuk rasa tidak puas hati mereka dengan status quo,” kata laporan itu.

Di kalangan orang Cina, kajian itu mendapati, bahawa orang-orang yang lebih berpendidikan lebih bersedia untuk mengambil bahagian dalam perhimpunan ramai daripada orang-orang yang kurang berpendidikan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here