GERAKAN Islam Hamas pada Sabtu berkata pihaknya tidak akan menyertai mesyuarat pemimpin Palestin untuk berdebat mengenai pengiktirafan Amerika Syarikat ke atas Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Keputusan untuk tidak mengambil bahagian dalam mesyuarat itu untuk bermula lewat hari Ahad adalah satu lagi pengunduran usaha damai antara pemimpin di Palestin.

“Kami membuat keputusan untuk tidak menyertai pertemuan di Majlis Pusat di Ramallah,” kata Hamas dalam satu kenyataan, namun menegaskan “komitmennya untuk penyatuan rakyat”.

“Keadaan di mana jawatankuasa itu akan diadakan tidak akan membolehkannya menjalankan kajian semula politik yang komprehensif dan bertanggungjawab, dan akan menghalang keputusan yang mencapai tahap aspirasi kami.”

Pertemuan dua hari itu akan membawa bersama pemimpin Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), wakil rakyat Palestin yang diiktiraf antarabangsa.

Hamas dan Jihad Islamis, yang merupakan satu lagi gerakan Islamis Palestin, dijemput untuk menghadirinya walaupun bukan sebahagian daripada PLO, Jihad Islamis turut mengumumkan tidak akan mengambil bahagian.

Hamas yang mentadbir Semenanjung Gaza, menggesa untuk mengadakan pertemuan di luar kawasan Palestin namun presiden Palestin Mahmud Abbas memutuskan untuk mengadakannya di Ramallah, iaitu pusat kerajaannya di Tebing Barat.

Kenyataan Hamas berkata, ia menyebabkan mereka tertakluk kepada “tekanan” Israel, yang menguasai Tebing Barat dan sering menahan pemimpin Hamas.

Pertemuan itu adalah untuk membincangkan maklum balas kepada keputusan Presiden Amerika Syarikat pada 6 Disember tahun lalu untuk mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Keputusan itu membangkitkan kemarahan pemimpin Palestin, yang melihat hanya sedikit kawasan timur bandar berkenaan akan menjadi negeri Palestin di masa akan datang.

Pentadbiran Trump juga tidak komited kepada idea tentang sebuah negara Palestin yang bebas, dan pejabat PLO di Washington telah diancam dengan penutupan.

Hamas dan Fatah telah menandatangani perjanjian damai pada Oktober yang akan membawa kepada penyerahan kawalan Gaza oleh kumpulan Islamis itu menjelang akhir tahun ini.

Perbincangan itu bagaimanapun menemui jalan buntu, dengan pertikaian mengenai nasib puluhan ribu penjawat awam Hamas dan masa depan sayap bersenjata Hamas.

Hamas menguasai Gaza pada 2007, memaksa keluar pasukan bersenjata Abbas dalam pertikaian yang hampir mencetuskan perang saudara.

Ia sudah berjuang dalam tiga pertempuran dengan Israel sejak 2008 dan dilabel sebagai pertubuhan pengganas oleh negara Yahudi, Amerika Syarikat dan beberapa negara lain

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here