Orang ramai yang ingin menghadiri upacara pembukaan  rasmi Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) pada 19 Ogos  di Stadium Nasional Bukit Jalil digalakkan menggunakan pengangkutan awam bagi melancarkan pergerakan di kawasan berkenaan.

Menurut Jawatankuasa Pengelola Malaysia (MASOC), dalam satu kenyataan malam ini, ia berikutan penutupan beberapa jalan secara separa atau sepenuhnya  semasa majlis pembukaan itu, selain peningkatan kadar trafik yang akan menambah kesesakan ke lokasi.

Kemudahan pengangkutan awam iaitu LRT Laluan Sri Petaling di stesen Bukit Jalil akan dilanjutkan sehingga 1 pagi dengan pengguna boleh bertukar ke semua perkhidmatan Rapid Rail yang lain termasuk LRT laluan Ampang, Kelana Jaya, MRT Sungai Buloh-Kajang dan monorel, menurut kenyataan itu.

Perkhidmatan KTM Komuter akan turut dilanjutkan waktu operasi dengan butiran mengenainya  diumumkan kemudian.

RapidKL akan menyediakan bas khas dengan kekerapan 10 hingga 15 minit dari tujuh lokasi dari atau ke Stadium Nasional Bukit Jalil, bermula 5 petang hingga 1 pagi.

“Lokasi permulaan bas menuju ke Bukit Jalil bagi bas KL SEA Games 1 adalah di Terminal Jalan Reko Kajang, KL SEA Games 2 (Ampang Point, Ampang), KL SEA Games 3 (Greenwood, Gombak), KL SEA Games 4 (Hentian Bandar Shah Alam), KL SEA Games 5 (hentian bas KLCC), KL SEA Games 6 (Platform C, Pasar Seni) dan KL SEA Games 7 (hadapan Nu Sentral, KL Sentral),” kata kenyataan itu.

Semua 13,000 sukarelawan dan 2,500 rakan media yang mempunyai akreditasi KL2017 boleh menggunakan perkhidmatan Prasarana Malaysia Bhd termasuk LRT, monorel, BRT, MRT, RapidKL dan bas pengantara MRT secara percuma mulai 14 hingga 31 Ogos ini (Sukan SEA) dan 16 hingga 24 Sept (Sukan Para ASEAN). – Sinar Harian

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here