Google Chrome

Kelajuan adalah salah satu cara Google Chrome untuk tampil lebih menarik kepada pengguna Windows dalam menghadapi persaingan daripada pelayar Edge Windows 10 Microsoft.

Usaha terbaru untuk menjadikan Chrome lebih cepat, Google beralih kepada pelaksanaan Profile Guided Optimization (PGO) Microsoft untuk mengurangkan masa membuka halaman tab baru Chrome sebanyak 14.8 peratus, masa membuka halaman web sebanyak 5.9 peratus, dan ‘start-up’ sebanyak 16.8 peratus.

Peningkatan kelajuan berasaskan PGO boleh didapati pada Google Chrome 64-bit pada Windows bermula versi 53, yang dikeluarkan pada akhir bulan Ogos, dan versi minggu ini, 54 untuk Chrome 32-bit.

PGO adalah salah satu cara untuk mengoptimumkan penyusun dengan mengenal pasti fungsi program yang kurang atau lebih kerap dilaksanakan semasa runtime.

Ia tidak jelas sama ada ini adalah kali pertama Google menggunakan alat untuk meningkatkan kelajuan Chrome pada Windows, tetapi ia tegas menyatakan ia boleh menjadi berguna untuk projek perisian besar seperti Chrome, yang mempunyai lebih daripada satu juta fungsi kod sumbernya.

Proses pengoptimuman Google memberi tumpuan kepada proses membina nightly Chrome, yang menggunakan versi khas Chrome untuk mengesan penggunaan fungsi.

“PGO kemudian mengoptimumkan fungsi-fungsi itu untuk meningkatkan kelajuan, dalam beberapa kes meningkatkan saiz binari fungsi-fungsi itu. Untuk mengimbangi peningkatan itu, PGO juga mengoptimumkan fungsi yang kurang digunakan dengan lebih kecil, walaupun ianya lebih perlahan sedikit. Ini keseimbangan menyebabkan prestasi keseluruhan yang lebih tinggi, dan jejak kod keseluruhan yang lebih kecil,” jelas Sébastien Marchand.

Google juga berusaha untuk meningkatkan penggunaan kuasa dan memori Chrome. Chrome versi 55, kerana dalam bulan Disember, ia akan mempunyai enjin V8 JavaScript yang baru. Ujian awal telah menunjukkan ia boleh memberikan pengurangan besar dalam penggunaan memori.

Menurut Marchand, pengoptimuman memori PGO yang diperolehi juga membantu menyampaikan peningkatan prestasi keseluruhan dalam Chrome. Hal ini boleh membantu menggerakkan fungsi yang jarang digunakan berbanding fungsi-fungsi yang sering digunakan.

“Ini menyebabkan penggunaan yang lebih optimum pada cache arahan CPU dengan mengelakkan caching kod yang kurang digunakan, meningkatkan prestasi keseluruhan,” kata Marchand lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here