Sebuah firma audit luar telah dilantik oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM) untuk melaksanakan audit forensik ke atas projek Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) yang sedang dibangunkan Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) atas tanah milik Felda, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata firma audit ini akan menjalankan audit forensik ke atas semua aktiviti, keputusan dan tindakan berkaitan projek berkenaan.

“Ia juga akan menilai semula proses pengawalan yang berkaitan, termasuk kelemahan dalam pentadbiran dalaman serta pengawasan Felda ke atas Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC).

“Siasatan firma audit ini juga akan membabitkan Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL),” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Pada 21 Dis lepas, media melaporkan Felda berisiko kehilangan hak ke atas tanah strategik di Jalan Semarak, Kuala Lumpur yang dianggarkan bernilai RM200 juta apabila ia dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi yang diragui sejak 2015.

Pindah milik tanah itu dipercayai berlaku apabila Felda Investment Corporation Sdn Bhd melantik sebuah syarikat tempatan sebagai pemaju utama pada 3 Jun 2014 dan diberikan surat kuasa wakil penuh bagi membangunkannya.

Perdana menteri berkata siasatan firma audit berkenaan dijangka siap dalam tempoh 30 hari dan laporan penuh akan dikemukakan kepada JPM.

Najib berkata pelantikan firma audit ini adalah susulan arahan beliau  kepada Felda dalam sepucuk  surat bertarikh 11 Dis 2017 untuk menentukan sama ada berlakunya ketidakpatuhan kepada tatacara sedia ada atau berlakunya unsur-unsur salah guna kuasa dan perlakuan rasuah berkaitan projek KLVC.

“Dalam surat tersebut yang dihantar oleh JPM kepada Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abdul Samad, saya juga telah mengarahkan Felda untuk membuat laporan polis terhadap SPSB untuk ‘criminal fraud’ serta mengambil tindakan undang-undang untuk ‘civil fraud’ bagi pemindahan hak milik tanah Felda tanpa pengetahuan dan kebenaran,” katanya.

Najib berkata tindakan-tindakan berkenaan diarahkannya untuk diambil bagi melindungi kepentingan Felda dan peneroka, tidak dikompromi dan bagi memastikan tanah-tanah tersebut terus kekal menjadi milik Felda.

Jelas perdana menteri, polis juga telah menjalankan siasatan dan tanah-tanah terlibat telah turut dikaveat.

“Oleh itu, laporan yang mengatakan tanah-tanah itu sudah hilang adalah tidak tepat. Kaveat Pendaftar yang telah dikenakan ke atas tanah-tanah itu akan memastikan kepentingan Felda dilindungi,” katanya.

Najib berkata tindakan undang-undang akan diambil jika siasatan firma audit luar dan polis menunjukkan adanya salah laku oleh mereka yang terbabit dalam projek itu yang telah dipersetujui pada tahun 2014. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here