Filipina

KOTA KINABALU : Pihak berkuasa Filipina telah mengenal pasti dua rakyat Malaysia terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di Marawi City.

Kedua-dua mereka adalah Kamsa Yahya dari Kedah, dan Abdurahman Asmawi dari Kelantan.

Kedua-dua adalah antara enam terbunuh dalam pertempuran yang berlarutan selama tiga hari di bandar.

Sementara itu, The Straits Times memetikcjurucakap tentera Brigadier-Jeneral Restituto Padilla sebagai berkata bahawa rakyat Singapura juga terlibat dalam pertempuran di Marawi.

Pada hari Selasa, Presiden Rodrigo Duertete telah mengisytiharkan undang-undang tentera di wilayah selatan Mindanao, rumah kepada kira-kira 20 juta orang, selepas lelaki bersenjata yang telah mengisytiharkan kesetiaan kepada Negara Islam (IS) mengamuk di bandar selatan.

Berikutan konflik, Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) telah meningkatkan keselamatan maritim bersama-sama dengan pihak polis marin Filipina di laut Sulu.

Komander Esscom Datuk Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid berkata langkah itu adalah untuk mencegah kemasukan pelarian dan militan melarikan diri pantai timur Sabah.

Beliau menegaskan bahawa keadaan di perairan Sabah kekal tenang dan pasukan keselamatan tidak mengesan pergerakan bot-bot yang datang dari kawasan konflik.

SHARE
Previous articleNabila Huda Nafi Rumah Tangga Bergolak
Next articlePenjualan Geely Kepada Proton Adalah Langkah Yang Baik – PKR
Seorang kolumnis bebas yang berasal dari hutan batu KL. Ruang lingkup dunia tanpa sempadan pada masa kini menjadikan saya sebagai seorang kaki travel bajet dan 'foodie in the making'. Pada masa bosan-bosan akan melayan update 'trending' netizen... Saya sangat berminat dengan perkembangan pertahanan dan politik domestik serta global. Nak berbalah boleh tapi biarlah dalam 'mode' yang bertamadun ye...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here