Exco PAS
Image via FMT

KUALA LUMPUR: ADUN PAS Selangor telah diminta oleh Datuk Seri Azmin Ali untuk meletakkan jawatan daripada menjadi ahli exco kerajaan negeri.

Menteri Besar membuat kenyataan selepas mesyuarat selama sejam dengan ahli-ahli exco negeri Datuk Iskandar Samad, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi dan Zaidy Abdul Talib.

Pesuruhjaya PAS negeri yang baru Sallehen Mukhyi juga hadir  dalam mesyuarat itu.

Namun, Azmin telah memberi jaminan bahawa PAS masih boleh kekal sebagai sebahagian daripada kerajaan negeri selaras dengan mandat yang menang pada pilihan raya umum 2013.

Difahamkan bahawa wakil PAS akan terus menikmati peruntukan pembangunan negeri, kekal sebagai ahli majlis perbandaran dan duduk dalam jawatankuasa kampung.

Menteri Besar memanggil mesyuarat itu berikutan keputusan Majlis Syura pada hari Khamis untuk menamatkan kerjasama politik atau tahaluf siyasi dengan PKR.

Azmin berada di bawah tekanan dari rakan-rakan Pakatan Harapan untuk menyingkirkan PAS  kerana ia tidak masuk akal setelah mengumumkan “perceraian” dan masih tinggal di rumah yang sama.

Difahamkan bahawa Exco PAS juga terkejut dengan permintaan menteri besar dan berkata mereka akan perlu kembali kepada parti mereka untuk mendapatkan keputusan.

Difahamkan bahawa pemimpin-pemimpin PAS telah dimaklumkan dan mesyuarat kepimpinan tertinggi parti akan dipanggil tidak lama lagi untuk membincangkan perkara itu.

Dalam pertemuan itu, Sallehen, yang baru-baru mengambil alih daripada Iskandar sebagai pesuruhjaya negeri, menjelaskan bahawa dasar siyasi tahaluf itu akan digantikan dengan konsep taawun yang kerjasama untuk manfaat rakyat dan negara.

Sallehen berkata konsep taawun itu akan membolehkan PAS untuk menjalankan dalam kerajaan negeri.

Walau bagaimanapun, difahamkan Azmin tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan.

Walaupun dalam keadaan krisis politik, Azmin dan ahli-ahli exco negeri PAS boleh dilihat berbual secara baik pada satu majlis masjid di Rawang pada hari yang sama di mana Sultan Selangor dirasmikan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here