GEORGE TOWN: Sebuah kilang pemprosesan penapis karbon haram telah menjadi isu tdi Pulau Pinang yang membawa kepada penangkapan ahli Exco Negeri Phee Boon Poh dan dua pengarah kilang oleh penipuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ketiga-tiga mereka dijangka direman hari ini.

Kilang di Kampung Sungai Lembu di Bukit Mertajam diserbu pegawai SPRM merampas beberapa dokumen.

Semalam, satu pasukan terdiri daripada lima pegawai SPRM menyerbu pejabat Phee di Level 53 di Komtar pada kira-kira jam 11.30 pagi dan mengambil lebih banyak dokumen.

Phee, yang mengetuai Jawatankuasa Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri, diminta melaporkan kepada ibu pejabat SPRM Pulau Pinang di Jalan Sultan Ahmad Shah. Dia ditahan pada pukul 3.30 petang ketika dia tiba di bangunan SPRM.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (operasi) SPRM Datuk Azam Baki berkata Phee ditahan mengikut Seksyen 23 Akta SPRM kerana penyalahgunaan kuasa.

Seksyen ini memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda sehingga lima kali ganda nilai rasuah atau RM10,000, yang mana lebih tinggi.

Phee berusia 66 tahun itu dibawa pulang ke rumahnya di Butterworth kira-kira jam 5 petang di dalam keretanya dan dikawal oleh dua kenderaan SPRM. Adalah difahamkan dia memunggah beberapa barangan peribadi dari rumahnya sebelum pergi ke Ibu Pejabat SPRM negeri pada jam 7.05 malam.

SPRM juga menahan seorang lelaki berusia 70 tahun dan anaknya yang berusia 37 tahun, pengurus dan pengarah kilang  pada pukul 6.05 petang dan 6.35 petang.

Kedua-duanya dipanggil ke ibu pejabat SPRM negeri untuk memberi kenyataan sebelum ditahan.

Peguam R.S.N. Rayer, yang mengiringi Phee ke ibu pejabat SPRM Pulau Pinang, berkata Phee diminta bertemu dengan pegawai SPRM selepas jam 2 petang.

“Saya dimaklumkan bahawa mereka (pegawai SPRM) pergi ke pejabatnya dan mengambil beberapa dokumen termasuk surat yang ditulisnya. Mereka mahu merakamkan kenyataannya mengenai dokumen itu.

“Beliau memberikan kerjasama penuh dan menyampaikan dirinya di pejabat SPRM. Saya terkejut apabila dia ditangkap, “katanya sebelum meninggalkan bangunan SPRM negeri kira-kira 4.30 petang.

Terdahulu, lima pegawai SPRM  berada lebih dari satu jam di pejabat Phee.

Beliau adalah ahli kedua pentadbiran negeri Pulau Pinang yang akan ditangkap oleh SPRM.

Ketua Menteri Lim Guan Eng ditangkap pada bulan Jun tahun lepas atas isu pembelian banglo RM2.8 juta di Jalan Pinhorn.

Lewat malam tadi, Lim adalah antara beberapa pemimpin dan ahli DAP yang muncul di luar ibu pejabat SPRM negeri untuk menyokong Phee.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here