Empat

PUTRAJAYA: Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan memaklumkan, kerajaan dan FGV sudah meneliti laporan oleh pihak bebas itu yang diketuai bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

Laporan itu adalah merujuk kepada tindakan Lembaga Pengarah FGV yang menggantung Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Datuk Zakaria Arshad, Ketua Pegawai Kewangan (CFO), Ahmad Tifli Mohd Talha dan dua pengurusan tertinggi lain.

Berikut empat penemuan utama yang digariskan:

1. Terdapat fakta yang mencukupi dan alasan munasabah yang bagi Lembaga Pengarah FGV memulakan prosiding disiplin terhadap CEO, CFO dan dua pengurusan tertinggi berhubung dakwaan pelanggaran prosedur dalam Delima Oil Products Sdn Bhd (DOP), FGV perlu teruskan prosiding berkenaan.

FGV perlu meneruskan prosiding berkenaan dan perlu ditekankan bahawa tiada siapa yang melakukan apa-apa salah laku pada masa ini melainkan dibuktikan melalui siasatan dalaman. Semasa siasatan dalaman itu, empat pegawai pengurusan berkenaan boleh membela diri mereka sejajar dengan undang-undang keadilan asasi,”

2. FGV dicadangkan untuk menubuhkan pasukan “governance quantum leap” bagi memperbaiki tadbir urus dan kawalan perniagaan di peringkat kumpulan dan subsidiari.

Berbanding membuat penambahbaikan tambahan, FGV dengan bantuan pasukan ini contohnya perlu mengenal pasti amalan terbaik, polisi dan prosedur di dalam dan luar industri dan diguna pakai di FGV.

3. Kemerosotan prestasi kewangan FGV dan FELDA beberapa tahun ini memerlukan kajian perniagaan menyeluruh, perlu diselesaikan segera.

4. Bagi menegakkan integriti, semangat kesaksamaan bagi siasatan yang sedang berjalan dan tadbir urus korporat FGV dan DOP yang betul, kerajaan memutuskan melantik Tan Sri Isa Samad sebagai Pemangku Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob sebagai Pemangku Pengerusi FGV.

Pejabat Perdana Menteri turut menjelaskan, laporan bebas dan keputusan yang dibuat kerajaan serta FGV tiada kaitan dengan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap syarikat itu.

Siasatan SPRM masih berjalan dan hasilnya akan didedahkan selepas tugas mereka selesai, kata kenyataan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here