Eksklusif

MELAKA: NST melaporkan bahawa seorang ahli politik di Melaka yang terlibat dalam dua kes rasuah berprofil tinggi, dijangka akan didakwa di bawah kesalahan tersebut tidak lama lagi.

Menurut laporan NST, siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia terhadap individu ini yang telah ditangkap dan ditahan pada 28 Nov semasa berkhidmat pegawai khas kepada Datuk Bandar Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Pegawai itu disiasat di bawah Seksyen 53 (3) Akta SPRM dan dibenarkan ikat jamin sebanyak RM100,000 dengan dua penjamin, tetapi ditahan semula pada 2 Dis bagi membantu siasatan dalam aktiviti pengubahan wang haram menyalahi undang-undang di bawah Seksyen 4 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) 2001 dan dibebaskan dengan jaminan RM100,000, selepas ditahan selama 24 jam. Dalam siasatan, SPRM merampas lebih RM150 juta dalam bentuk tunai, kenderaan, aset dan dokumen.

Ini termasuk RM41 juta dalam bentuk tunai dan RM12.6 juta dalam akaun bank, 56 hak milik tanah milik Yayasan Melaka di Sabah dan enam Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) fail yang berkaitan dengan tanah projek penambakan, tujuh kenderaan (dua Toyota Vellfires, Toyota Camry , sebuah BMW, sebuah kereta Proton Waja, sebuah Perodua Myvi dan Proton Exora).

Turut dirampas dua Toyota FJ Cruiser kenderaan pacuan empat roda yang bernilai kira-kira RM200,000 setiap satu.

Selepas dibebaskan, pegawai itu pada mulanya meneruskan tugasnya di pejabat Datuk Bandar MBMB yang, sebelum Idris menyatakan dalam maklum balas kepada pertanyaan daripada pembangkang di Dewan Undangan Negeri pada bulan Februari, bahawa pegawai itu telah dikeluarkan dari majlis bandar dan diletakkan di pusat khidmat Umno Tangga Batu.

Pada mesyuarat Pemuda, Wanita, Puteri Umno Klebang Kecil  yang diadakan di kediaman rasminya di Seri Bendahara, Idris mengumumkan pelantikan rasmi individu tersebut sebagai setiausaha fungsi khas BN dan Umno negeri.

Apabila ditanya mengenai pelantikan itu, SPRM berkata, “ia tidak adalah untuk kita mengulas”.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi), Datuk Azam Baki, juga enggan mengulas mengenai status siasatan, kecuali untuk mengatakan bahawa  siasatan masih “berterusan”.

Dalam reaksi segera kepada isu ini, NST melaporkan bahawa  individu itu dipanggil sementara untuk membantu aktiviti tanah parti dan bahawa ia adalah “tidak temujanji rasmi”.

“Kami hanya meminta beliau untuk menjaga rakyat di atas tanah. Tidak ada surat rasmi dikeluarkan dan tiada pelantikan rasmi.”

“Shamsudin, setiausaha eksekutif Umno negeri dimasukkan ke hospital kerana dia sakit. Jadi, pada masa ini, Saya hanya meminta beliau untuk menjalankan fungsi-fungsi khas manakala Shamsudin sedang bercuti. ”

Idris kata pegawai itu, ahli jawatankuasa Umno Bahagian Batu Tangga, adalah seorang tokoh politik yang dapat membantu kerajaan Barisan Nasional dan Umno di peringkat akar umbi.

Beliau berkata lelaki berkenaan telah “banyak menyumbang kepada parti itu di atas tanah, termasuk dalam aktiviti tanah.”

“Beliau adalah seorang aktivis politik … beliau adalah orang yang terbaik yang kami perlu untuk membantu kami.. ”

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low berkata kepimpinan negeri perlu menilai perspektif integriti sebelum melantik mereka dalam satu jawatan.

“Apabila kita melantik orang-orang untuk jawatan kepimpinan, terutamanya untuk jawatan yang bertanggungjawab itu, saya rasa kita perlu membezakan integriti mereka. Integriti perlu memainkan peranan penting dalam kedudukan ini, “kata Low kepada NST.

“Jika kepimpinan yang menghargai prinsip-prinsip tadbir urus yang baik dan integriti, maka mereka akan melantik orang-orang yang dapat menahan itu.

“Jika integriti orang itu dipersoalkan dan keterangan terhadapnya menunjukkan bahawa, maka ia adalah adil supaya orang itu dilepaskan dari jabatannya.

Pengerusi MIC negeri Datuk M.S. Mahadevan berkata beliau menghormati keputusan Idris ‘untuk membenarkan pegawai untuk memegang jawatan tersebut.

“Saya percaya Idris, sebagai pengerusi BN negeri mempunyai hak untuk melantik yang dia mahu membantu jentera BN.

“Selain itu, pelantikan itu adalah sementara, kerana Shamsudin sedang bercuti sakit.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here