ECRL

PEKAN: Projek pembangunan seperti East Coast Rail Line  (ECRL) boleh membawa perubahan yang tidak dapat dibayangkan untuk landskap sekitarnya, bukan sahaja secara fizikal tetapi pemikiran rakyat juga, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ketika orang-orang melihat pembangunan berlaku di sekeliling mereka, perubahan tersebut juga akan mengubah mereka dari segi mental, katanya.

“Aktiviti ekonomi akan menjadi lebih mantap berbanding sebelum ini.

“Kami juga akan berusaha untuk meningkatkan generasi baru yang berdaya saing. Ia boleh membina mentaliti yang progresif di kalangan rakyat, “kata beliau pada majlis penyerahan loji rawatan air Ganchong kepada kerajaan Pahang di sini semalam.
ECRL adalah satu perubahan dan akan menggalakkan pertumbuhan ekonomi,” kata Perdana Menteri.

Beliau menambah bahawa keluaran dalam negara kasar Pahang dijangka meningkat sebanyak 1.5%, terima kasih kepada ECRL.

“Kami mahu melihat pertumbuhan ekonomi di Pahang mencapai tahap yang boleh membawa pembaharuan.

“Jika kita membina beberapa jalan raya dan jambatan, ia boleh berkhidmat kepada masyarakat tempatan.

“Tetapi apabila ada apa-apa projek besar yang masuk merentasi sempadan, ia akan membawa masuk lebih banyak pelaburan. Kita panggil ia satu permainan changer.

“Walaupun ECRL tidak akan melalui Pekan, ia masih cukup dekat dengan jiran Kuantan.

“Industri kami di sini akan mempunyai pilihan sama ada Port Kuantan atau Port Klang untuk mengeksport produk mereka pada masa depan,” katanya.

Najib berkata kaji selidik yang telah mendapati bahawa sokongan awam khususya masyarakat Pahang  adalah pada 96%.

“Hanya satu atau dua daripada mereka orang pembangkang menentang projek itu. Kita boleh mengabaikan mereka, “katanya.

Pada majlis itu, Najib menyaksikan penyerahan loji rawatan air Ganchong bernilai RM255 juta daripada Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur kepada kerajaan negeri.

Kilang itu dibina untuk memastikan bekalan air tanpa gangguan dirawat kepada lebih daripada 80,000 orang, termasuk isi rumah, pemilik perniagaan dan pelabur di Pekan dan kawasan sekitarnya.

Najib berkata kilang itu akan memberi manfaat kepada bidang utama di kawasannya seperti Taman Automotif Pekan dan Universiti Malaysia Pahang serta penduduk di Tanjung Agas dan Nenasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here