Tindakan tertentu pihak mempolitikkan East Coast Rail Link (ECRL) dan projek-projek lain yang melibatkan China boleh mengurangkan peluang untuk meningkatkan pendapatan dan sosio-ekonomi kesejahteraan rakyat Malaysia.

Majlis Wilayah Ekonomi Pantai Timur Pembangunan (ECERDC) Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Seri Jebasingam Issace John berkata, tidak pernah menjadi isu menjual kedaulatan Malaysia melalui pelaburan dari China seperti yang didakwa di media sosial.

Beliau berkata perkara itu sebaliknya perlu dilihat secara positif dalam penciptaan peluang pekerjaan baru bagi penduduk tempatan di sini melalui pelaburan China dalam syarikat Alliance Steel (M) Sdn Bhd, di sempadan Malaysia-China Kuantan Industrial Park (MCKIP) di sini, yang melibatkan RM5. 6 bilion.

“Seperti yang dapat dilihat di Karnival menerusi Alliance Steel hari ini, kira-kira 4,000 peluang pekerjaan dalam pelbagai bidang telah dibuka kepada penduduk tempatan di Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) dan ini adalah satu perkara yang positif.

“Ini jelas berbeza daripada apa yang digambarkan dalam perbahasan di media sosial di mana terdapat kritikan terhadap pelaburan dan projek dari China, sebagai orang-orang pasti mendapat manfaat daripada mendapat pekerjaan serta keusahawanan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Alliance Steel Karnival menerusi sini hari ini.

Kesihatan Negeri, Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia dan Tugas-Tugas Khas Datuk Norol Azali Sulaiman dibuka karnival, di hadapan Timbalan Ketua projek Alliance Steel Hu Jiu Lin.

Jebasingam berkata demikian bagi menjawab dakwaan unsur pro-China projek ECRL yang telah dilancarkan di Stesen Central Kota SAS di sini pada Rabu.

Pada hari itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membuka majlis pecah tanah projek pengangkutan awam RM55 bilion yang bersejarah itu yang bertujuan untuk meningkatkan pembangunan ekonomi negeri-negeri pantai timur Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Projek bercita-cita tinggi, yang melibatkan pembinaan rangkaian rel 688km, diterajui oleh kontraktor China Communications Construction Company Ltd (CCCC) dengan kerjasama Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL).

Sementara itu, Norol Azali berkata pelaburan dari China bukan sahaja akan membawa kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia tetapi juga secara tidak langsung mendedahkan institusi pendidikan kepada pengetahuan baru.

“Saya percaya mereka (institusi pendidikan) boleh memperoleh pengetahuan dan kepakaran baru seperti melalui Alliance Steel, yang boleh membantu negara (Malaysia) membangunkan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi dan modal insan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here