Najib
Foto oleh AFP

Presiden Filipina Rodrigo Duterte akan tiba di Malaysia untuk lawatan rasmi pertama ke Malaysia hari ini. Kementerian Luar berkata, ini adalah sebahagian daripada lawatan kerja dua hari Duterte. Beliau dijadual akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk membincangkan kerjasama dua hala yang berterusan antara kedua-dua negara.

“Kedua-dua pemimpin juga akan bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu serantau dan antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan semalam.

Kementerian itu berkata, Malaysia dan Filipina telah menikmati hubungan baik dan mesra serta kerjasama dalam pelbagai isu kepentingan bersama di peringkat antarabangsa.

Dari Januari hingga Ogos tahun ini, jumlah perdagangan Malaysia dengan Filipina meningkat sebanyak 5.4 peratus, berjumlah RM13.15 bilion (USD3.22 bilion), berbanding tempoh yang sama pada 2015 yang berjumlah RM12.48 bilion (USD3.36 bilion).

Pada tahun 2015, Filipina telah disenaraikan sebagai rakan dagang ke-5 terbesar Malaysia dalam Asean dan rakan dagangan ke-10 terbesar di peringkat global.

 “Lawatan ini akan memberi peluang kepada kedua-dua pemimpin untuk meneroka cara-cara untuk mengukuhkan lagi kerjasama sedia ada antara kedua-dua negara,” kata jurucakap kementerian itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here