DUN Sarawak

BANGI: Dewan Undangan Negeri Sarawak mempunyai hak untuk membatalkan keanggotaan ADUN Pujut DAP Dr Ting Tiong Choon, jika dakwaan beliau memegang dua kerakyatan adalah benar.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata ini adalah sesuatu yang sangat serius sambil menambah bahawa tidak ada wakil rakyat boleh memegang lebih dari satu kewarganegaraan.

“Dalam bentuk (untuk bertanding dalam pilihan raya) dinyatakan dengan jelas bahawa anda tidak boleh mempunyai lebih daripada satu kewarganegaraan, walaupun memegang status penduduk tetap.

“Ia adalah salah,” katanya selepas majlis penutupan Kursus Menguruskan Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-kanak di sini, hari ini.

Beliau melahirkan kebingungan  mengapa DAP telah membenarkan orang itu untuk bertanding dalam pilihan raya.

Semalam, Dewan Undangan Negeri Sarawak telah memilih untuk membatalkan Ting selepas 70 ADUN mengundi menyokong usul menteri dibuat terhadapnya atas dua kerakyatan dan tuntutan muflis di Australia pada tahun 2012 yang didakwa beliau.

Hanya 10 wakil rakyat mengundi menentang usul itu, yang dibentangkan oleh E-Commerce Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Datuk Seri Wong Soon Koh.

Ting telah hilang kelayakan sebagai ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak di bawah Perkara 17 (1) (g) Perlembagaan Negeri Sarawak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here