Image via FMT

KUALA LUMPUR: Dr Fauziah Mohd Hasan, wakil tunggal Malaysia di atas kapal kemanusiaan ke Gaza, diberi sambutan seperti wira apabila tiba di KLIA.

Dr Fauziah
Image via Astro Awani

Disertai oleh suaminya, Prof Dr Mohd Alauddin, Dr Fauziah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang pada 19:47 dari Bangkok, Thailand.

Petugas media dan juga penyokong  menunggu untuk menantikan ketibaan beliau.

Aktivis berusia 59 tahun, yang juga ahli kehormat Lembaga Pemegang Amanah, Humanitarian Care Malaysia (MyCare), yang sebelum ini telah terbang ke Bangkok dari Tel Aviv, Israel.

Dr Fauziah berada di atas kapal Zaytouna-Oliva bersama-sama dengan 12 wakil-wakil lain dari 12 negara menuju ke Gaza apabila kapal itu dirampas oleh tentera Israel pada Rabu.

Kapal itu kemudian ditarik ke Port Ashdod tidak lama lagi selepas ia ditangkap oleh tentera rejim Zionis.

Bercakap kepada pemberita di KLIA malam ini, Dr Fauziah berkata beliau dan aktivis rakan-rakannya melihat sekatan ke atas Gaza dan bagaimana berbeza pandangan malam di antara Gaza dan Israel.

“Kami menangis apabila melihat  keadaan di Gaza berbanding kawasan Israel yang meriah dan terang. Ia adalah bukti penindasan Israel di Palestin,” 

Menangani beratus-ratus orang yang telah dengan sabar menunggu beliau sejak 5 petang di KLIA, dia tetap bersemangat sambil bercakap mengenai pengalaman.

Beliau berkata semasa penahanan, beberapa aktivis telah menanggalkan pakaian mereka untuk pemeriksaan. “Nasib baik, saya telah terlepas, mungkin kerana status saya sebagai seorang doktor,” katanya.

Menceritakan detik sebelum mereka ditangkap oleh tentera Israel, Dr Fauziah berkata beliau dan aktivis lain telah membuang objek tajam dan alat elektronik, termasuk telefon bimbit, tablet dan komputer riba, sebaik sahaja mereka menyedari bahawa terdapat tiga tentera kapal menghampiri.

“Kami memberitahu tentera berulang kali bahawa kita datang dalam keadaan aman dan sedang menuju ke Gaza, tetapi mereka tegas dalam memberitahu kita berpatah balik,” katanya, sambil menambah bahawa pada ketika itu, kapal mereka hanya 35 batu nautika dari Gaza.

Beliau berkata, ketiga-tiga kapal tentera kemudian dipintas kapal kemanusiaan dan tentera Israel serta-merta bersenjata memanjat kapal dan meminta mereka untuk menyerah diri.

Zaytouna-Oliva belayar ke Gaza dari Barcelona pada 15 Sept dengan misi untuk mencabar sekatan Israel ke atas Gaza selepas laluan tanah kepada jalur disekat oleh Israel dan Mesir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here